Държавен шампион по О-маратон ::: лагер в Унгария

Да започнем с маратона…

На 2.ХI в местността Бадалата, край гр.Севлиево, се проведе Държавното първенство по О-маратон за 2008. В това състезание, познато още като супер дълга дистанция, ‘най-младата’ възрастова група е МЖ18. През 2005г. когато влязох в тази група успях да спечеля маратона, който тогава се проведе в околностите на с.Шкорпиловци. През 2006г. се задоволих със сребро в Бели Лом, близо до Русе. През 2007г. победих в битка не само със останалите състезатели, а и с атмосферните условия – станах отново шампион. Тази година, за пореден път направих много стабилно бягане и успях доста убедително да спечеля супер дългата дистанция при младежите. Една хубава поредица от маратони, която смятам да запазя и занапред и тъй като от догодина вече преминавам в М21 – Мъже, тренирайте, идвам :).

По конкретно, състезанието се проведе на нов район, гарниран с много приятно време. Маршрутът на М20 беше дълъг 15.2км с 430м сборно и 38КТ. Беше разделен на два етапа – 9.0км и 6.2км – с подкрепителен пункт помежду им. Стартирах уверен във възможностите си и след няколко минути в района разбрах какво ме очаква, а именно – стабилно ориентиране и бързо бягане. Направих две отличителни грешки от 40 и 50 секунди съответно за 29та и 32ра КТ. Финиширайки бях много доволен от бягането си. Спечелих държавната титла на маратон с 98:53, втори, както и миналата година, стана Петър Доганов с 114:07, а трети – Павел Георгиев с 133:42.

Да се върнем седмица по-рано…

На 22.X, част от националния отбор заминахме за Мишколц, Унгария, за да участваме в първия официален лагер за Световното първенство догодина. На 23ти проведохме първата тренировка, от която не бях особено доволен, но раздвижването с карта ми дойде добре. На следващия ден взехме участие в квалификацията за Дълга дистанция на Унгарското първенство. Тъй като много от световните звезди в нашия спорт бяха на този лагер, класирането в А-финал беше трудна задача. Никой от нас не успя да влезе, въпреки че Дизела беше близко. Аз направих прилично бягане с изключение на глупаво недоразбиране за 3та, заради което загубих около 4мин + две малки грешки. Пробягах 9.3км с 430м сборно за 62:30. На следващия ден бягахме финал Б1 – 15км с 550м – пробягах го за 96:30. Най-добре от българите се представи Кирил Николов с 85:25 и зае трето място в класирането. Николай Димитров и Ивайло Каменаров също имаха по-добри времена от моето, съответно 88:28 и 93:40. Направих стабилно бягане отново, като този път направих две малки грешки, две грешки от вариант и една по-голяма загуба на време в гъст участък, където не бях достатъчно упорит.

Неделния ден участвахме в състезание на средна дистанция – 6.0км 335м сборно – Дизела, Иво, аз и Коко пробягахме маршрута за 43мин. Победител стана Тиери Джорджу с 37. Опитах се да бягам бързо, но не беше толкова лесно – направих и някои грешки. Около 2часа след състезанието проведохме тренировка на същия район и така да се каже – борбата с умората беше голяма. Понеделник ни очакваше организираната тренировка в Словакия, на един много интересен и приятен карстов район. Справих се много добре с предизвикателствата и там. Следобед направихме разтоварваща тренировка на района от финала на дългата – пробягахме няколко вариантни отсечки. Последния ден от лагера (28.X) направихме две тренировки – в 9ч бягахме спринтов маршрут на района Таполка (Аква парк – баня в пещерата), а в 11ч бягахме 5.8км 160м сборно на района от EYOC’07 Long. Доста добър завършех на лагера. Прибрах се в България с полезен опит и увереност в ориентирането ми. Нещо, което ще ми трябва много за следващата/ите година/и.

КАРТА: Унгария – 23.X
КАРТА: Унгария – 24.X – Long Qual
КАРТА: Унгария – 25.X – Long Final
КАРТА: Унгария – 26.X – Bukkfennsik Cup
КАРТА: Унгария – 26.X pm
КАРТА: Унгария – 27.X am – Slovakia
КАРТА: Унгария – 27.X pm
КАРТА: Унгария – 28.X am
КАРТА: Унгария – 28.X pm
КАРТА: Трен Железарци 1.XI
КАРТА: ДП Маратон 1част
КАРТА: ДП Маратон 2част

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *