3то място на ДП по Планинско бягане

Измина един доста тежък уикенд, но разбира се беше полезен. В събота на купа “С карта из Търновград” направих груба грешка и останах 4-ти, но в неделя успях да бягам много добре на Държавното първенство по Планинско бягане в Тетевен, заемайки 3тото място при мъжете.

В събота (04.04) при много хубаво време, се проведе ежегодната купа “С карта из Търновград”. Този път района за състезанието беше предимно нов и се получи едно интересно и тежко състезание. Мъжкия маршрут беше 7.1км с 23КТ и прилична цифра сборно изкачване. Аз направих прекалено груба грешка за 10та КТ, която ми коства повече от 10мин… Все пак съм доволен като цяло, защото преди това и след това бягах стабилно и избирах най-добрите варианти, които бяха ключови този ден. “Разбира се”, в края направих още две грешки по 30сек, които можеше да си спестя, но така или иначе вече не бях съсредоточен. Първото място зае Николай Димитров с 66:58, а аз останах 4-ти с 75:06.
КАРТА: купа “С карта из Търновград”

Неделя (05.04) ме очакваше доста сериозно и интересно бягане. Предвид това, че за първи път участвах в такъв тип състезание (с изключение на едно планинско бягане преди години на Сепарева баня- само изкачване) – ДП по Планинско бягане и то на обиколка, т.е. изкачване и спускане, го очаквах с нетърпение от доста време. Разбира се, знаех, че мога да се представя много добре, но въпреки това не съкратих маршрута предния ден и може би бях натрупал умора в мускулите. Все пак това беше плана, така че това не е оправдание! В Тетевен ни очакваше една наистина тежичка обиколка, със старт-финал пред Общината. В началото се изкачвахме и по стълби, след което стигнахме до истинския баир:). Веднага след изкачването имаше подкрепителен пункт и ни предстоеше голямото спускане… и отново в града… Въпреки, че наистина беше много тежко, ми беше мноогоо по приятно от бягането на Балканския крос, където беше равно като тепсия. Обиколката на трасето беше почти 4км с почти 300м сборно изкачване. Мъжете имахме 3 обиколки (12к).

Стартирах умерено, като гледах да следвам моето собствено темпо, въпреки, че в началото имаше доста хора пред мен. Малко след като започна спускането обаче се озовах на 3та позиция, единствено след Станислав Ламбев и Шабан Мустафа, които дори не виждах. Е, втората обиколка беше доста тежка, но лека полека се откъснах достатъчно от останалата част от бегачите. На третата обиколка, в средата на изкачването бях много близо до двамата състезатели пред мен, всъщност бях ги доближил най-много от началото на състезанието. Въпреки това не успях да задържа тази разлика в края на изкачването и ми направиха разлика, която прецених, че не мога да наваксам по спускането (40сек). След като се качих на най-високата точка, започнах да спускам доста по-предпазливо и леко от предните две обиколки. Финиширах свежо и взех бронзовия медал при мъжете. Шампион на Държавното първенство стана Станислав Ламбев с 59:58мин, Шабан Мустафа остана втори s 60:18, а аз трети с 60:43. Проведох добре бягането си и няма как да не съм доволен от резултата. Ето и времената обиколка по обиколка 19:18 + 20:28 + 20:55. Пълни резултати вижте на страницата на БФЛА.

Доста умора натрупах, но сега ще си дам нужната почивка и ще увелича оборотите веднага след това. Все пак училищата са във ваканция:).

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *