Държавен шампион по О-маратон..

ДП Маратон – 1. Иван Сираков, 2. Петър Доганов, 3. Тони ЛьонковТози уикенд участвах на три старта, домакин, на които беше морската ни столица – Варна. Петък и събота, разбира се, не бяха важни за мен – аз бях отишъл за да бягам добре на последното държавно първенство за годината – по маратон, в неделя.

В петък /09.11/ се проведе студентски шампионат – спринт, със старт и финал близо до делфинариума в Морската градина, но всъщност действието се развиваше във отсрещният жилищен комплекс – Чайка. Новият район, който бяха подбрали домакините имаше какво да ни предложи и така стана един добър старт, на който всеки можеше да си извади важни изводи. Мъжкият маршрут беше дълъг 4.6км, с 16 точки, а най-добро време даде Златко Каменаров – 17:47. Аз преминах по маршрута за 18:03 и поставих второ най-добро време, въпреки, че не бях в официалното класиране, защото съм задочно обучение и нямам право да участвам в такива прояви. Времето беше благосклонно към участниците и беше приятно за бягане.

Съботния ден /10.11/ ни предстоеше средна дистанция на нов район, близо до село Приселци, за купа “8-ми декември”. Времето този път беше студено, а освен това не липсваше и дъжд. Не беше особено приятно, но нямахме друг избор. Маршрута беше дълъг 6.7км с 19КТ и беше предизвикателен, защото бяха нужни доста технически умения, за да го преминеш по най-добрия начин. Аз към смяната на картитеАз не успях да се справя по най-добрия начин, тъй като ми беше трудно да разчитам първата част от картата, а и грешният вариант за предпоследна ми костваше още доста време. Останах на около 7мин от първите времена, поставени от Теди, Пешо и Зачо. За капак, на следващия ден разбрах, че съм и декласиран – стартовете се провеждаха със системата Емит и не ми беше отчело последна точка.

В неделя беше и така очаквания в последно време маратон по ориентиране. Предната вечер все още не беше сигурно дали ще се проведе, заради климатичните условия – а именно снежна покривка в района на състезанието и т.н. На сутринта отидохме и видяхме, че организаторите са готови да бъде даден старта въпреки снежната покривка на места, но все пак имаше варианти да се поулеснят състезателите – масов старт, скъсяване на маршрутите и т.н. В крайна сметка всичко беше както беше замислено от самото начало. Радвам се, че това стана, защото все пак това е държавно първенство и трябваше да запази всички качества на едно такова състезание, независимо от студеното време. Маршрута на мъже-20 беше дълъг 18.2км, с 23КТ, като имахме смяна на картата – на 16 точка, където беше и подкрепителния пункт. Аз, на смяната на картитеАз знаех, че ще бъде тежко и за да спечеля трябва да дам всичко от себе си – стартирах с доста добро темпо и нямах проблеми в началото. С малки грешки от около 20”, 40”, 40”, 1’, 1’ съответно за 6-та, 7-ма, 9-та, 10-та и 12-та КТ, преминах първата част от маршрута. Въпреки студеното време, изпих доста вода и продължих по втората част, където пък направих две грешки от по приблизително 4мин, за 19-та и за 22-ра точка. Първата може би плод на невнимание и умора, а втората, със сигурност – на умора. Наистина бях доста изтощен и не успях да мисля трезво в края на маршрута. Със силен финал завърших състезанието и финиширайки, започнах да ям един от полагащите ми се сандвичи от организаторите 🙂 Успях да спечеля това държавно първенство преминавайки маршрута за 139:25, втори се нареди Петър Доганов със 145:32, а трети – Тони Льонков със 176:01. Малко по-късно се посъвзех, дойде време за награждаване, а след това отпътувахме и към вкъщи.

КАРТА: ДП Маратон /1 част/
КАРТА: ДП Маратон /2 част/
КАРТА: Купа “8-ми декември”
КАРТА: Студентско – спринт

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *