Интервю в местен вестник

Интервюто е взето от сайта на в.”Янтра ДНЕС” – http://dnesbg.com/showNews.php?id=4888
Сглобено е от два видео-записа, както и някои други… и все пак, аз случайно, сега разбрах за него.


Спортист № 1 на Велико Търново Иван Сираков пред в. “Янтра ДНЕС”: “Само победи във всички стартове ми носят удовлетворение”

Георги ГЪРЕВ

Иван Сираков е роден на 2 януари 1988 г. в Г. Оряховица. През 1997 г. започва да тренира ориентиране в клуб “Камъка” (Г. Оряховица), а от 2003 г. е привлечен в “Трапезица-1954”. Петкратен балкански шампион, европейски първенец за юноши ­ 2006 г. и бронзов медалист от световно младежко първенство.
Иван е единственият пълен отличник на випуска, който тази година взе диплома за средно образование в Професионалната гимназия по електроника и електротехника “Проф. М. Ломоносов”. В момента е студент във Великотърновския университет специалност “Педагогика на обучението по физическо възпитание”.
– Иване, очакваше ли един горнооряховец да стане Спортист на В. Търново?
– Не съм очаквал, че ще получа такова признание, но с резултатите през годината съм си мислил, че мога да бъда отличен. В последните години се състезавам за великотърновски спортен клуб и се чувствам, както горнооряховски така и великотърновски спортист. Много съм благодарен на организаторите на Анкетата за това признание ­ Спортист № 1 на Велико Търново.
– За втора поредна година си в Топ 10 на два града ­ В. Търново и Горна Оряховица с постижения в два различни спорта?!
– Така ще бъде и през 2008 година. През зимния сезон няма стартове по ориентиране, смятам, че съм отлично подготвен, за да завоювам медали в леката атлетика и да намеря отново място в горнооряховската десетка.
– Гледаш ли сериозно на царицата на спортовете ­ леката атлетика?
– Тренирам лека атлетика, за да си помагам във физическата подготовка за стартовете по ориентиране, но винаги се старая да съм добре подготвен. Аз съм състезател с добри бегови възможности, а те са предпоставка за успехи в ориентирането.
– Кой е най-ценният ти успех през 2007 година?
– Бронзовият медал от световното младежко първенство за момента е най-големият ми успех. Казвам за момента, защото в бъдеще очаквам да имам още по-значими постижения.
– След европейската титла за юноши и медала от световното първенство, какво да очакваме още от Иван Сираков?
– Надявам се да не отстъпвам от позициите, които съм завладял. Вярвам, че ще спечеля още медали от световни първенства.
– Кое отличие липсва в колекцията ти?
– Искам във всеки един старт, в който участвам, да съм на първо място и тогава ще съм напълно удовлетворен.
– Вече си Спортист № 1 на В. Търново, как ще се задържиш на върха?
– В момента полагам много труд в подготовката, ще изиграе голяма роля дали ще мога да осигуря средства, за да проведа необходимите лагери, което е много важно за бъдещите ми успехи. Тренирам предимно в Горна Оряховица и околностите. Щастлив съм, когато ме извикат на лагер с националните отбори, защото там подобрявам техническата си подготовка.
– Каква е поуката от Световното първенство за мъже, в което участва в Украйна?
– Най-важното е да съм целенасочен в точно определено първенство. Три седмици преди шампионата в Украйна участвах на световното младежко първенство, не бях толкова добре подготвен и това не ми позволи да изпълня целта си – участие на финал на спринт.
– Каква е тайната на успеха на тандема Иван Сираков ­ Калин Пенчев?
– Най-вече разбирателството между мен и треньора ми Калин Пенчев. Най-силните ми качества са бързата мисъл и добрите физически умения, които притежавам.
– Иван Сираков заплаха ли е за най-добрите ориентировачи Кирил Николов и Николай Димитров?
– Тази година съм ги побеждавал. Мога да кажа, че с резултатите през сезона съм най-добрият в дисциплината спринт при мъжете в България. Кирил Николов и Николай Димитров са основните ми съперници при мъжете, но има още 5-6 състезатели, всеки от които би могъл да спечели даден старт.
– Успехите ти са предимно в спринта. Кога да очакваме да побеждаваш и в другите две дисциплини?
– На световното в Австралия на дълга дистанция съм 14-и, което е едно невероятно постижение. На средна дистанция се представих отлично на купа Браун, където се бяха събрали най-добрите ни ориентировачи. Смятам, че т.г. постигнах добри бягания във всички дисциплини. Догодина ще се опитам да подобря позициите си.
– На Световните военни игри в Бразилия твоята допинг проба излезе $ 3000 на организаторите. Това ли е най-скъпата допинг проба?
– Изтеглиха ме с жребий след финала в спринта на 6.5 км. Бях се обезводнил и ми трябваха около 2 часа, за да дам нужната урина. Наложи се да изпия 5 литра вода и да ям диня. Организаторите казаха, че тази проба им е излязла повече от 3000 долара.
– Кои е най-важния старт за теб през 2008 година?
– Подготовката ми е насочена към Световното младежко първенство в Швеция през юли. Ще бъде много трудно, конкуренцията е изключителна, но целта ми е да стана шампион.
– Оставаш ли състезател на “Трапезица-1954” и през новия сезон?
– За момента не са ми дали причина да напускам клуба. Надявам се, че ще продължат да ме подкрепят и да работим заедно. Благодаря и на Туристическо дружество “Трапизица-1902”, което ми отпусна стипендия.
– От “Браун Тим” те изкушават с примамливи оферти.
– Офертите от другия великотърновски клуб са неспирни, но все още не съм решил, че е дошъл моментът да напусна “Трапезица-1954”.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *