Европейско първенство по Планинско бягане

Подготвителният лагер на Паничище продължи до 10ти юли и се проведе при много добри условия – като започнем от настаняването и завършим до времето. Разбира се, че имаше и слънчеви дни, имаше и дъждовни следобеди, но не съм променил нито една тренировка заради времето, а дори му се наслаждавах. Направих няколко хубави походи и крос-походи в околностите, най-вече до 7те Рилски езера. Изкарах много приятно времето си там и се заредих с положителна енергия:).

На 11ти рано сутринта заминахме за София, откъдето в 7:30ч отлетяхме за Мюнхен, а от там ни чакаше автобус, с който 2часа и 30мин пътувахме до гр. Телфес, където повече отбори бяха пристигнали от предния ден. Настаняването беше в съседното градче Фулпнес (1км) и мога да кажа хотела и храната бяха идеални. Програмата ни беше доста запълнена, тъй като трябваше да отидем на откриване следобеда. Нямахме време да разгледаме какво ни очаква на следващия ден, но все пак раздвижихме мускулчетата си с кратко разтичване. На следващата сутрин станахме рано и отидохме на обилната закуска. Стартът на мъжката група беше последен и имахме време да хапнем нормално – в 11ч. В 10ч бяхме в района на старта, в центъра на Телфес. В 11ч беше даден старта на мъжете от 8мото Европейско първенство по Планинско бягане. Очакваха ни 11км с 1300м денивилация – доста внушителни параметри на трасето. Кратка обиколка из градчето и право в Алпите. Минавахме през големи пътища, през малки пътеки, където нямаше начин да се разминаване, през някои равнинни части, покрай кравешки дупета, но най-вече преобладаваха големите баири. А последната част от трасето беше направо убийствена. В крайна сметка успях да се изкача до финала и да заема 59тото място на това Европейско първенство. Ахмет Арслан от Турция за 3ти пореден път стана Европейски шампион в дисциплината, като остави за подгласници италианец и швейцарец. Най-добре от нашия отбор се представи Шабан Мустафа с 35то място на 6:23 от победителя, аз останах 59ти на още 4:47 от него, а Станислав Ламбев зае 69тата позиция на още 2:49. През финала минаха 80 състезатели в най-тежката група, с определено много жестока конкуренция и голяма плътност в резултатите.

Награждаването и закриването бяха организирани по-късно вечерта, след които последва и забавата на първенството. Позабавлявахме се както традицията повелява и на другата сутрин отпътувахме обратно към България.

В понеделник вечер (13.07) бях вкъщи и започнах да почивам активно, за да се възстановя за предстоящите стартове край Карлово, Сопот и Калофер – купа “Васил Левски”, ДП Средна и ДП Щафети, след които директно отивам на Белмекен да започна целенасочено подготовката си за Световното първенство по Ориентиране.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *