2-ро място на Beograd Open 2013

През изминалия уикенд (29-31.03) взех участие в традиционното състезание на сръбската столица – Београд Опън и последвалия го WRE Спринт в крепостта Калемегдан. При присъствието на двама Световни шампиони и бронзови медалисти от 2012 година, съответно Едгарс Бертукс при мъже и Глеб Тихонов при младежи аз заех 2-ро място и в дългата и средната дистанция, съответно и в общото класиране. Победител стана Едгарс, а трети – Глеб, с който бяхме съотборници в Конгсберг през 2011 г. В неделния Спринт, носещ точки за световната ранглиста направих грешки и се наредих едва 5-ти, но на секунда пред Едгарс Бертукс :).

В първия старт на Београд Опън организаторите ни предоставиха възможност да бягаме на известния им район „Бабе”. Маршрут ~10км на един доста интересен и техничен район. Може би маршрутът можеше да бъде много по-предизвикателен, но въпреки всичко успях да се насладя на района. Друг минус бяха доста високо поставените контролни точки и тъй като имаше видимост, ориентирането беше по-лесно. Знаех, че има силни състезатели и исках да видя колко далеч съм от истината. Опитах да бягам бързо навсякъде и да напъвам, въпреки че не ми беше особено свежо. Направих почти чисто бягане с две малки грешки за 19-та и 20-та КТ и малко несигурност за 26-та – общо под 1мин загуби. Бях доволен от представянето си, а когато разбрах, че съм втори на едва 1:38 минути от Едгарс Бертукс, бях още по-доволен.
КАРТА: BO Дълга

Вечерта имаше нощна тренировка организирана на същия район с контролни точки със светлоотразители. За щастие имах възможност да се възползвам от нея и се насладих на ориентиране на челник в тази гора. Минус отново беше, че с добър челник контролните точки се виждаха отдалеч, но въпреки всичко бягах много стабилно и физически се чувствах по-добре от сутринта.
КАРТА: Нощна тренировка

На следващия ден беше втория старт от Београд Опън – средна дистанция в горски парк в града. Доста стръмна и тежка средна дистанция с по-малко технически трудности заради добре развитата пътна мрежа. Направих стабилно бягане, но с 2-3 малки грешчици, една от които заради грешно поставена точка – просто имах нужда от това „вторично” проверяване на сигнатурата, за да съм сигурен, че няма да се декласирам. Отново заех 2-ро място зад Едгарс Бертукс на 32 секунди, като общо загубите ми бяха отново около 1мин. Вечерта отново бях пуснал заявка и за втората нощна тренировка, предоставена от организаторите, но реших да я пропусна предвид района и предпочетох заедно с други българи да отида на още една тренировка на района „Бабе”. Резултати
КАРТА: BO Средна

Београд Опън 2013

В последния ден от състезанията ни очакваше Спринт с отделно класиране, който носеще славата си отдалеч – техничен и предизвикателен район – крепост на няколко нива, с много зидове и трудни за интерпретиране места. Знаех какво що-годе да очаквам и стартирах добре. Този ден физически се чувствах най-зле, въпреки че имах желание да бягам добре точно на този старт. Започнах с грешките на път за 8-ма, където минах през 4-та, мислейки, че маршрута ми минава втори път от там. Отсечката беше просто срязана и минаваше през кръгчето, а според мен трябваше да бъде направена с заобикаляне, за да бъде по-ясно. В последствие не бях подготвил вариант за дългата отсечка – 9-10 и съответно първата част ми беше доста лоша, с грешно излизане и доста моткане, докато избера откъде да бягам. Най-голямата грешка направих за 15-та КТ, където не можах да интерпретирам как се достига до там. Странно описание, една ограда и не толкова бистър поглед ме доведоха до грешка над 1 минута. Следващите две отсечки бях аут, със слаби варианти, може би породени от голямата грешка. Слабо и разочароващо бягане, което може би се дължи най-вече на слабата физическа форма този ден!? Победител стана Даниел Баркаш, следван от Юси Суна и Симион Сичу. Глеб Тихонов остана 4-ти, аз 5-ти, а Едгарс Бертукс 6-ти. Резултати
КАРТА: WRE Спринт

След като се прибрах по възможно най-бързия начин към Горна Оряховица още на следващия ден имах задължително посещение при зъболекарката ми, защото от доста време имам разни проблеми със зъбите. В понеделник ще ходя на последно посещение там, преди да замина за Швеция на 11-ти април. Междувременно се бях отказал от всякакви пътувания до тогава, за да се „заредя” и да остана за малко вкъщи, но непредвидени обстоятелства ме накараха да променя решението си в последния момент. Тъй като трябваше да закарам колата на Калин Пенчев в София реших да се присъединя към лагера, който Браун тим и Дрийм тим, заедно с Дизела провеждат в околностите на Широки дол, Самоков. Ще се възползвам от 2-3 дни технически тренировки и отново ще се връщам към Горна Оряховица за уикенда, когато във Велико Търново ще се проведе пролетното Държавно Студентско първенство по Крос.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *