Първи важен старт за годината и победа

Този уикенд беше и първият отговорен старт, който беше един от трите определящи състава за Европейското първенство в Швеция през месец май. Контролното за националния отбор беше част от купа „Бегун”, която се утвърждава като едно доста качествено и атрактивно състезание. Спечелих и контролното, и купа „Бегун” с едно стабилно бягане въпреки някои премеждия, с които се сблъсках.

Събота, след малко закъснение по обективни причини, бях принуден да скъся загрявката си, но мисля, че се вработих добре. Заставайки на стартовата линия обаче, 20секунди преди да стартирам осъзнах, че нямам описание за ръката – с цената на малко стрес успях да си набавя и да се изстрелям към 1ва точка с нужната концентрация. По-лесната 1ва точка ми даде шанс да се отърся от лошия пре-старт и да навляза в състезанието, дори и с първо време за нея. Районът на състезанието беше много интересен с доста камъни, скали, релеф и някои по-гъсти участъци. Точно преди да достигна до 7ма точка обаче се случи нещо кофти – изгубих една от лещите си и така зрението ми беше доста нарушено. Увереността ми рязко спадна и се наложи да намалям скоростта на доста места, за да избегна грешки. Исках да нямам груби загуби, защото представянето ми беше определящо за участието в Европейското, следователно и напрежението високо. Донякъде се справих със задачата и се „спасих” от по-големи грешки, но все пак допуснах някои по-малки тук и там, било то от вариант или при атаката на точката. След като стигнах до 21ва точка, където контролното приключваше си отдъхнах леко и се оставих на умората да ме връхлети, а ми оставаха още 3.1км (от общо 8км) и 9 точки. Опитах се да поддържам темпото високо, но ми беше малко по-трудно. Финиширах с време 58:25, което ми донесе победа за купа „Бегун”, на второ и трето място се наредиха Николай Димитров и Ивайло Каменаров, съответно с 62:02 и 64:34.
КАРТА: Бегун (1 част)
КАРТА: Бегун (2 част)

До 21ва точка, за контролното, имах време 36:13, с второ време е Ивайло Каменаров 39:01 и с трето – Николай Димитров 40:24. Добре е да отбележа, че Кирил Николов-Дизела бяга доста силно и щеше да има 2мин по-добро време от моето, но дупчи грешна 7ма точка – така изгуби и комфортна победа за купа „Бегун”. Аз лично бях доволен от своето бягане, въпреки, че не беше перфектно.

Няколко часа по-късно предстоеше и второто издание на МОЛ-ориентирането, което Бегун организираха – доста атрактивно, интересно и смешно състезание. Бях пропуснал миналогодишното издание и не бях влизал в мола – единствено през входа до старт-финала. На това дереже бяха малко от участниците, но пък беше още по-вълнуващо когато трябваше да преценяваш мащаба, етажите, стълбите, ескалаторите, оплетения маршрут и т.н. В крайна сметка успях да се наредя на 3то място при ожесточена конкуренция, след победителя Иван Димитров и Петър Доганов. Разминах се само с една-две «катастрофи» :).

В неделя пък беше и третия старт от програмата на купа «Бегун» 2012 – Ориент-шоу в Ботаническата градина. Организаторите бяха направили карта с мащаб 1:1250 и бяха построили зрелищен лабиринт в непосредствена близост до старт-финала, който беше атракцията за зяпачите. Регламентът беше ясен – бягат се два маршрута, след което се прави сбор на времената и само първите 4 състезателя от мъжката група попадаха във финал – масов старт. Аз се справих много добре на първия маршрут и без грешки спечелих, на втория пък направих няколко малки грешки и бях по-бавен в лабиринта, но останах с 3то време и така попаднах във финала. Там обаче не бях достатъчно концентриран и предприех много лоша тактика в края на маршрута, когато влизахме в лабиринта – вместо да гледам бягащите пред мен и лесно да скъся дистанцията, след което да атакувам в края, аз се опитах да гледам картата в оголемения мащаб на лабиринта – това, което не използвах на 1вите два кръга и се справих достатъчно добре и без него. Това оголемено парче, въпреки по-добрата четливост, ми дойде сложно и не успях да се справя, след което се отказах от препряността и спрях на едно място. Определено бях атракция за зрителите, защото стоях около 1мин почти в поза «Ф» и гледах картата и лентите, които очертаваха коридорите. Беше забавно състезание:). В крайна сметка финиширах 4ти – победител стана Кирил Николов, много плътно следван от Петър Доганов и Григор Караиванов.
КАРТА: Ориент-шоу 1
КАРТА: Ориент-шоу 2
КАРТА: Ориент-шоу Финал

Останах във Варна още ден и още следобед бях «принуден» от част от организаторите да отидем на тренировка в района от събота – Долище. Избягахме първата част на Ж21Е, но най-странното беше, че след тренировката всичко там побеля – от сняг. Днес пък отидохме на района от миналогодишната купа «Бегун» – Яйлата и пробягахме маршрута пак на Ж21Е. Времето този път беше много по-приятно и лекото бягане с обсъждане в терена ми подейства много добре.

В края на другата седмица трябваше да се проведе Държавното първенство по Планинско бягане, но от БФЛА го отложиха, като все още не се знае за кога. Поради тази причина следващия уикенд ми е свободен – ще мога да се явя на още един изпит в университета (8.април), което ми е в плюс. Веднага след това заминавам на лагер за 3-4 дни на Шкорпиловци, където освен моя отбор – Вариант5, ще бъдат и още много клубове. Ще се възползвам от тази възможност, за да направя още един блок от много бягане в гора като включвам и участията в Браун къп и купа «Великден».

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *