Отчет за януари-септември 2005г.

Време е за един отчет на тренировките и на постигнатите резултати през сезона. Мисля, че точно сега е времето тъй като всички важни състезания по ориентиране минаха – състезателния сезон свърши, а и скоро ще започне зимния подготвителен период за догодина. За мен също това трябва да бъде една отправна точка към започване на по-цялостна и непрекъсната подготовка. Въпреки контузията в колената, която ме преследва още от началото на годината (февруари) и въпреки травмата в коляното от преди малко повече от месец (БШО2005) аз трябва да започвам да се подготвям за зимния период, защото ако не успея да тренирам поне на половина от необходимото, догодина ще ми е почти невъзможно да се състезавам на пълни обороти, както направих тази (въпреки прекъснатата подготовка).. Прилагам таблица, в която съм описал в цифри и графично тренировките си от началото на 2005г. до месец септември.

Тренировките ми в км и часове – Януари - Септември

Иван Сираков бяга 3км – 9.37Януари: Все още всичко вървеше като по вода (тогава се тюхках за болестите, които минавах, но незнаех какво ме очаква..). В края на месеца минах на преглед в Дианабад, където показах добри резултати, като бягах 19минути на третбана. Два дена след тях участвах на Държавното по лека атлетика в зала, където бягах 3км, заех 5тото място с 9:37


Иван Сираков на ДП по кросФевруари: В началото на месеца се разболях, заради което само присъствах на Държавното по лека атлетика за старша възраст, а не бягах. Взех участие в Държавното по крос в Нова Загора, където не направих най-доброто си бягане, предвид болестта (още не се бях излекувал). Тогава започна и всичко с колената, на една проста тренировка, която целеше да се раздвижвам за участието в 1вия кръг от Парковата Купа в Плевен…


Иван Сираков и Калин Пенчев на една от точките на БПК в РусеМарт: Започна сезона по ориентиране.. 1ви кръг от Парковата Купа, в която бях поканен да участвам. Слаб старт, проблеми с колената и болест. Следваха и другите два старта от парковата купа, на които не успях да бягам максимално, заради контузията и болестите, въпреки 6-тото място в Русе и 7-мото в Търново.


Иван Сираков – ДП Маратон – подкрепителен пунктАприл: Спечелих Дърважното първенство по Маратон в Шкорпиловци, от което останах много учуден, тъй като стартирах просто да се разходя, но в последствие усетих, че бягам добре и едвам го завърших (поради липса на физическа подготовка). След него останах на националния лагер, на който почти не тренирах – 2-3 тренировки за 6дена. През този месец беше и ДП Спринт и НК “Кайлъшка долина” в Плевен, от където едва ли мога да съм доволен с 38мо място на ДП Спринт при М20 (2004-шампион!) и не особено добро бягане на НК.


Иван Сираков финишира на дългата дистанция на ДП в ШуменМай: През този месец беше първото контролно за националния отбор, който щеше да вземе участие в Европейското в Чехия в края на юни. Успях да се задържа с добри шансове за влизане в него, макар да не направих най-доброто си бягане – просто беше средно. В средата на месеца беше и така очакваното ДП 12-18 в Шумен, което според мен не беше особено добре проведено. Заех посредствени позиции, според мен, 6-ти, 5-ти, 6-ти и 4-ти. В крайна сметка бях 4ти в Националния отбор за Европейското, което ми даваше право да взема участие. В последните дни от месеца беше и специалното контролно в местността около хижа Буковец, където имаха право да отидат първите 10 от МЖ20/21, а аз бях 10ти:) То беше и последното и най-важно(М20) за влизане в отбора за Младежкото Световно Първенство в Швейцария. На средната показах добър резултат, но само до средата на маршрута (+0.17сек от мъжете), но после останах 4ти при М20 и 7ми при М21. На дългата обаче явно имах ден, стартирах без особени надежди и така победих всички, дори и мъжете, с което спечелих място в отбора за JWOC 2005! Това беше едно чудо, тъй като от февруари не тренирам пълноценно!


Иван Сираков чертае вариантите си от Спринта на EYOC 05 ЧехияЮни: В началото на месеца отбора за Младежкото Световно Първенство ходихме на тренировъчен лагер в Швейцария, където не успях да тренирам поради нелепо падане по време на втората тренировка – шиха ме на 3 места по лицето. В края на месеца беше и Европейското първенство в Чехия. Не успях да направя каквото исках, задоволих се само с едно 23то място на спринта, но знам, че и без нужната подготовка (просто я нямах, заради контузиите..) можех да заема много по челно място!


Иван Сираков – финал на средна дистанция – JWOC 05 ШвейцарияЮли: В началото на месеца беше и най-голямото състезание в България: купа “България”. Не бягах добре първия ден, когато беше спринтовата дистанция из комплекса и по плажа, но компенсирах с бягане (макар да не бях тренирал-подготвен!?) и заех 2рото място за деня. Втория ден отново направих тъпи грешки и отново заех 2ро място. Третия ден имам първо време, но пък останах 2ри на финалната линия след Тачо. Следваше първото ми участие на Световно Младежко Първенство по Ориентиране! Разбира се(!?) не успях да направя това, което желаех – направих много грешки на квалификацията за Средна дистанция и останах извън А-финал. На дългата дистанция, въпреки най-доброто за българите място-66-то, не съм доволен, защото отново имах доста грешки и то тъпи! На щафетата бягах средно, може би най-добре контролирах нещата на този старт.


Иван Сираков се подготвя за стартАвгуст: През този месец гостувах в Шумен-на Веско, където направих няколко интересни тренировки. По-късно ми гостуваха Иво и Симона Данаилови, с които също потренирахме в Горна. Иво Данаилов заминаваше за Норвегия, където и сега тренира и учи. Ходих на лагер на хижа Буковец, с отбора ми, но беше кратък – 2-3дни. Взех участие и в купа “Сивен”.


Иван Сираков – Балкански Шампион на СПРИНТ – М20Септември: В началото на месеца беше Балканския Шампионат по Ориентиране, който се проведе в Габрово – Узана. Аз бях попаднал в отбора, но в групата М20. На Спринта имах щястието за първи път да стана Балкански Шампион, въпреки не перфектното ми бягане – желанието ми увеличаваше скоростта колкото беше възможно (дори и при липсата на физическа подготовка..). На другия ден на Дългата дистанция останах 6-ти с много елементарни грешки в началото (4-8КТ) на маршрута. На Средната дистанция обаче получих травма – по средата на маршрута се подхлъзнах и паднах. Ударих коляното си на някакъв камък и то доста се отвори (4х1см), въпреки това завърших старта ходейки на 8ма позиция. През този месец ни (аз, Тачо и Веско) беше поверена организацията на ДП Майстори в Сливен под контрола на Илиян Дянков и Веселин Илиев.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *