Ist5Days: 2ри. Никога в гората не вярвайте на Дизела

През изминалата седмица взех участие в 5-дневката на Истанбул заедно с отбора на Ловеч и заех 2ро място в общото класиране със съответно 2ро, 4то, 3то, 3то и 1во място на отделните етапи. Втората част от заглавието се отнася за поредната ми комична среща в гората с Кирил Николов – Дизела, който днес има юбилей – да е жив и здрав и все така упорито да преследва мечтата си!

Аз, както и още няколко от основните състезатели в България бяхме поканени да вземем участие в 5-дневката на Истанбул заедно с отбора на Ловеч – СКО „Ловеч”. Благодарен съм за поканата и на председателя на отбора Михаил Масарлов и на треньора им – Константин Василев – беше невероятна седмица, с много позитивни емоции и преживявания!

Пътувахме в нощта срещу вторник (30.11) и през деня направихме една много сериозна разходка из центъра на Истанбул, с екскурзовод, и вечеря. На следващия ден ни очакваше първият старт от състезанията – Дълга дистанция. Много хубава гора и бодливи лияни на места, добре изразен релеф и няколко вариантни отсечки. Все още не знаехме на какво ниво са всичките скандинавци и руснаци, които бяха в елитната мъжка група, но бях уверен в себе си и бягах като цяло добре. Направих някои малки грешки, общо около 3мин. Поддържах концентрацията си на добро ниво през цялото време, но на места не бях достатъчно прецизен и затова допуснах тези грешчици. Останах на доста разлика от Дизела и на 2ро място за деня, следван почти плътно от един от шведите.
КАРТА: Day 1 – Long

Вторият ден от надпреварата се прехвърли чак в Азия, където ни очакваше средна дистанция в не толкова чиста гора. Всъщност имаше доста подраст с бодли, който ме тормозеше:). Маршрутът не беше лош – с 2-3 вариантни отсечки, на първата, от които доста време мислех откъде да бягам. Направих една голяма грешка около 1:30мин за 5-та точка. Минал съм близо до точката, но заради многото паднала маса и подраст не съм я видял и отидох чак до пътя, след което се върнах. Направих още някои малки грешки, общо около 2мин. Така останах на 3то място, на 2мин от победителя за деня – Кирил Николов и секунди зад втория – швед.
КАРТА: Day 2 – Middle

Третия ден се върнахме обратно в Belgrad forest и имахме възможността да се насладим на бърза средна дистанция в предимно чиста гора. Аз стартирах доста назад и заради това имах информация с колко време са временните водачи – доста бързи времена от Дизела и един руснак. След като направих малка грешка за 2ра (10-15сек) – просто отново не видях знака и я подминах, станах малко прибързан. Въпреки това съм се справил добре и до 10та точка водя, но след това няколко последователни слаби отсечки ме дърпат рязко назад. Най-голямата грешка беше за 12та (1мин), където избрах много по-бавен вариант и освен това бях несигурен. Това се отрази и на следващата ми отсечка (20сек), където бях дръпнал ръчната високо. Още една малка грешка – около 20сек, за 20та КТ, която ме довърши. Бягах максимално през цялото време и останах на 3то място – 1:31 зад Кирил Николов и 16сек зад руснака.
КАРТА: Day 3 – Middle

Четвъртия ден беше най-важният старт – средна дистанция, носеща точки за световната ранглиста или на кратко – WRE. Стартовият списък беше на база моментното класиране за световната ранглиста, а именно – Дизела стартираше последен, а аз 2мин преди него. Очаквахме по-трудно проходима гора и най-интересния район да бъдат точно този ден. Стартирах много добре и имах контрол над ориентирането си. Направих малка грешка за 3-та(20сек), където бях малко по-високо и подминах връхчето, където беше точката – нямах достатъчно прецизна атака. За 5-та направих още една малка грешка (10сек), където след като слязох склона преди точката не знаех дали трябва да съм в ляво или дясно. До 8ма точка, само с тези два малки пропуска повеждам във временното класиране с около 20сек. За следващата по-дълга отсечка обаче изгубих контрол по средата – не можах да оправя пътечките и ми беше трудно да разбера къде съм доста време, след като излязох и на големия път. Тази грешка ми коства повече от 1:30мин. След тази грешка, вече можех да очаквам Дизела да ме застигне, но не си го помислих. Следваха две дълги отсечки, за които се съсредоточих, за да не направя поредната грешка по самата отсечка. Избрах не най-оптималния вариант за втората дълга (11та КТ), но беше близко до правата и пътека ме водеше на 30-40м от точката. Бягайки по средата на отсечката, турчинът, който плътно ме следваше няколко пъти ми каза, че видял Кирил. Разбрах го, но просто си продължих да бягам много здраво към „целта”. Стигнах до мястото, на 30-40м от точката, но в този момент чух Дизела да ми подвиква отзад, спрях и се обърнах, а той дойде. Набързо ми каза, че не сме там, че сме много по-„ниско” на билото и като цяло, че сме много далеч от точката. Явно не можах да обработя информацията достатъчно и да помисля, а той се обърна и хукна нагоре през гората, аз го последвах, а барабар с мен и турчина. Така, на хаос, направихме около 3:30-4мин кръгче из гъстаците, след което направихме следващата „консултация” и отидохме на точката. Много голяма грешка, която ни коства победата и поредната комична ситуация, естествено, много по-назад от тази във Франция 2011 на Спринта. В този момент просто трябваше да спра и да помисля за 5 секунди – не повече… и да отида на точката – уви, сбърках.
КАРТА: Day 4 – WRE Middle

В последния ден от надпреварата в програмата ни очакваше удължена спринтова дистанция в границите на Техническия университет на Истанбул. Интересен район, някои хубави отсечки и трудни решения, но и доста голяма продължителност характеризираха състезанието. Аз стартирах на пълни обороти и като цяло бягах добре. Направих малки грешки за 6-та (7сек) и 11-та (5сек вариант), както и след 25-та и 28-ма по ~3сек. До 20-та КТ водя в класирането с 6сек пред Дизела, на следващата отсечка той повежда с 3сек, а за 22-ра има неприятна среща с кучета, където губи борбата с мен, но не и с кучетата. Избягах над 7,5км по GPS за 30:37 и спечелих последния етап от Istanbul 5 Days – удължения спринт и бях доволен от изтеклата седмица.
КАРТА: Day 5 – Sprint

В общото класиране се наредих 2ри, 10:51 след Кирил Николов и 7:17 пред David Lingfors OK Linne Швеция. Доволен съм от представянето си като цяло, въпреки, че не всички бягания бяха добри. Участвах в 5 качествени старта в това време на годината, които ми дадоха добра бележка къде се намирам в момента. Изключително радостен съм от цялото пътуване – запознах се отблизо с целия отбор на Ловеч и мисля, че атмосферата, която витае около тях е много хубава и ще ги доведе до много нови и стабилни успехи, както и тонове от положителни емоции. Специални благодарности към председателя на отбора Михаил Масарлов и треньора им Константин Василев.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *