Честито на първия българин, който успя да спечели най-голямата щафета по ориентиране в света Юкола – Кирил Николов заедно със своя клуб Halden SK!

В четвъртък (17.06) рано сутринта заедно със съотборниците ми се качихме в клубния автобус и заминахме от Конгсберг към Стокхолм, откъдето трябваше да хванем ферибот към Хелзинки.. и да стъпим на финландската земя в петък сутрин. Преди да се качим на кораба имахме време и за разтичване, което аз използвах за да проверя как работи крака ми по време на бягане, тъй като иначе болката и проблема при коляното от 2дни по-рано си ги имах. Всичко около пътуването мина добре и в петък сутрин се отправихме към арената на Юкола 2010 – Kytaja, около 60км от Хелзинки, където имахме закупени карти за тренировка на съседен район.

След тренировката разбрах, че официалната информация за тежък, техничен район с бавни времена мин/км е самата истина. Доста често се налагаше да спирам и да гледам къде точно съм и накъде трябва да продължавам. Направих и една грешка, но най-хубавото нещо беше, че можех да бягам и крака не ми беше проблем. При определени увивания имах чувството, че коляното ми ще се сгъне на обратно, но при правилни движения по време на бягане нямах проблем. След тренировката построихме палатката, която беше на арената, точно до магазините. Освен нея имахме и две военни палатки, които също бяха много близко (150-200м) до арената. Прибрахме се към Хелзинки, където се настанихме в хотел, за петък/събота. Вечерта вечеряхме на брега на морето с помощта на един от клубните грилове на газ.

Събота сутрин станах и отидох на кратко разтичване преди закуска, след която заминахме за арената, където скоро щеше да стартира и женската 4-постова щафета Venla. Нашия отбор беше представен от Ингерд, Лаура, Агне и Юлия, които заеха 31то място от около 1100 отбора. Времето през деня беше много слънчево, топло и приятно, но дойде време, захладня, заваля дъжд, дойде и мъгла – разбира се, за старта на великата Jukola!

Първи пост за отбора ни бяга Северин Ховалд, който се движеше отлично на първите контроли, бягаше рамо до рамо с Дизела, водейки над 1500 отбора зад себе си. Уви, направи една грешка от 8мин и се прибра 99ти на 10мин от временния водач. Втори пост бяга Мортен Урдал Баке, който също направи някои грешки, което не е никак в негов стил, но все пак мръдна напред и предаде 79ти на третия ни пост – Айвинд Ресер, който направи перфектно бягане, с изключение на едната си грешка от 10мин. Преди и след 4тия пост бяхме на 69та позиция, а това бе Аудун Ресер. Аз бях 5ти пост, дълъг 6.9км с 17КТ. Знаех, че ме очаква труден технически и бегово район, на който много от вече бягалите направиха доста сериозни грешки. Стартирах уверен, че ще се справя добре – пътят до “Ка” точка беше дооста дълъг, но това беше ОК за мен. Влязох в района много добре, намерих първите две точки отлично, но след това направих голяма грешка за 3та КТ. Може би подцених ситуацията и лесно нагласих нещата. Това ми коства 5мин! Преглътнах грешката и я оставих зад себе си, за да започна отначало. От картата ми може да видите, че нямам други големи грешки – единствено спирания и не оптимални варианти, на обща “стойност” около 2:30. Ако не бях направил грешката за 3та точка щях да съм щастлив с бягането си. Предадох на 59то място, изкачвайки 10места нагоре. Предпоследния 6ти пост бяга Хокан Хегедал, който както всички останали направи една голяма грешка, неговата от 10мин. Предаде на 65то място и последния пост пое ветерана в отбора, двукратен победител на Юкола (преди години с предишния си отбор) – Бьорн Хоувинген, който финишира на 68мо място. Така след 60тото място на Тиомила, заехме 68мо място на Юкола, като гледаме напред за следващите ни участия в тези големи щафети.
КАРТА: Kytäjä-Jukola 2010

Измина една много интересна, според мен, Юкола – много състезатели от световния елит направиха големи грешки, а тези които бяха перфектни смятам, че са се чувствали много добре пресичайки финалната линия! А за поредна година български отбор взе участие в Юкола – след 7-постовото бягане заеха 214 място. Следващия уикенд ще се пренесем на Витоша, където ще се проведе и Държавното първенство Щафети, на което се надявам да пренесем настроенията от Финландия!

Categories:

Tags:

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Archives