Боровец (1320м) – вр. Мусала (2925м)

Днес се състоя и планинското изкачване по трасето Боровец – вр.Мусала. Дължината беше почти 12км по моя gps, а разликата в денивилацията на старта и финала е 1605м. Повярвайте ми, беше доста :).

Състезанието протече много цветущо за мен. В началото не бях загрял добре, освен това не знаех в каква точно форма съм, нито пък какво ме очаква напред, тъй като никога не се бях качвал на вр. Мусала. И така началото беше доста трудно, стартирах с доста бързото темпо на Шабан Мустафа, който стана победител и се качи на върха за ~1:26:50. Имах доста проблеми с предвижването в някои части в началото, след което реших, че ще оставя Шабан и Христо Стефанов да бягат напред, кой както може. Останах в дупка и бягах, ходих на места, сам самичък почти до хижата, където на едно място загубих 30секунди. Да, по дяволите, успях и на състезание по лека атлетика да направя грешка 30секунди :). След което темпото ми намаля и до мен се доближиха Андрей Абаджиев и Филип Драголов. Така, след като се събрахме, отново получих нужната мотивация за бягане и успях да отдъхна. Като отидохме на хижа Мусала, спряхме, пихме по един сок и това ми беше предостатъчно, за да се заредя с енергия. Изведнъж имах толкова много сили, че както се казва, можех песни да си пея по баира. Е, тук там, лека полека и дойде едно “кръстовище”, и като по-старши реших да изчакам Андрей да каже откъде се минава и е най-пряко. Обърнах се и се провикнах, но уви Андрей не се появи от баира, а аз се озъртах – отляво или отдясно да тръгна на езерото… Дойде Филип, но аз отново не виждах Андрей (случката е около 15сек), след което Филип ми насочи вниманието 50-100м встрани, където Андрей вече изкачваше следващия баир. Как само ни беше изиграл ::)).

Засилих се и скоро бях до Андрей, “изтърсихме” Филип и бяхме само двамата. Малко по-късно увеличих темпото и скоро останах сам. Разбира се, пред мен, но без визуален контакт бяха Шабан и Христо. На финала, вр. Мусала 2925м, второто място на Христо беше с време около 1:29:30, а аз останах 3ти с 1:31:55. Андрей остана 4ти с 1:33, а третия ориентировач, който изкачи върха този ден беше Петър Попункьов, който зае 9то място с 1:41.

Останах доволен от така да се каже – тренировката. Покорих вр. Мусала, а и освен това предизвикателството си го биваше. Не ни липсваха и гледки към невероятната природа, която имаме в Рила планина. За мое съжаление на върха имаше доста мъгла и се налага да се кача отново, за изгледите от там.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *