Спринтът – това е моята любима и най-успешна дисциплина в ориентирането. Участвам на “голямото” държавно първенство в спринта от 2003 година. Това беше годината, в която се завърнах сериозно в ориентирането и трябваше да градя всичко почти отначало. Тогава спринта беше организиран в гр. Елена, със старт на стадиона и финал на центъра. Спомням си, че направих една много глупава грешка, защото не разбрах картата – точката беше на алея, а аз седях в гъстото до нея, търсейки я на зид. Нямам класирането, но не беше нещо впечатляващо:). А едва следващата година, когато все още бях на 16, спечелих първата си титла в М20 – на държавното първенство в Банско. Резултатът ми беше достатъчно добър за 4-тото място при М21 (еднакъв маршрут). През 2005 ДП Спринт, за големите, бе организиран край Плевен. Беше много специален, горски спринт, който не само според мен, не се вписваше изобщо в понятието “Спринт”. За мен той беше разочарование – направих много грешки и заех 38ма позиция при М20. През 2006 спечелих категорично титлата при младежите за втори път, като състезанието беше много интересен спринт в центъра на гр. Смолян. Следващата година все още имах право на две години участие при младежите, но реших, че трябва да се боря с мъжете и така в гр. Правец успях да се преборя за сребърния медал в М21. През 2008 във Велинград отново участвах в М21, но претърпях разочарование пропускайки предпоследна точка и среброто. Миналата година, когато ДП Спринт се проведе на местна територия, в гр. Велико Търново, успях да спечеля първата си държавна титла при мъжете.

ДП Спринт 2004 – М20 1. (М21 4.)
ДП Спринт 2005 – М20 38.
ДП Спринт 2006 – М20 1.
ДП Спринт 2007 – М21 2.
ДП Спринт 2008 – М21 mp
ДП Спринт 2009 – М21 1.

Тази година ДП Спринт ще се проведе в гр. Белоградчик в петък (03.09). Въпреки, че все още няма бюлетин, в наредбата се казва, че районът обхваща градска, паркова и горска част. Това предразполага за разнообразен и интересен спринт. Вече съм нетърпелив и искам да застана на старта и да хвана картата. Да разбера колко подготвен съм за този старт и мога ли да се справя със задачата.

Има една голяма празнина в подготовката ми за тази дисциплина тази година – бягал съм само 2 (две) спринтови състезания – Европейското първенство в Приморско и Копаоник Опън 3етап. Да, спринтът на Европейското ми беше първия спринт от есента на 2009 насам, което съм убеден, оказа голямо влияние за представянето ми в дисциплината. Надявам се, че през 2011 ще имаме повече състезания в Спринта, защото шансовете ни за добро представяне на международно ниво в тази дисциплина са големи (заб. Аз лично пропуснах спринтовите стартове на Browncup и купа ”Вариант 5”, защото бях в скандинавието).

Изминалия уикенд пропуснах стартовете на Платото за купа “Сивен”, тъй като явно проблема с коляното е по-сериозен от колкото мислех. Четвъртък и петък едва ходех от болки. Събота и неделя, както и днес, болките се поуспокоиха, но определено имам напрежение, тъпи болки и някакъв проблем с коляното. Ще направя всичко възможно да нямам проблеми до Държавното първенство в края на седмицата.

Categories:

Tags:

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Archives