Сребърен медал на ДП Маратон 2010

По-рано през днешния ден се проведе последното държавно първенство по ориентиране за годината – ДП Маратон. Състезателният център беше Приморско, а маршрутът ни беше построен върху трите карти на Ясна поляна, използвани на Европейското първенство тази година. Стартът и финалът бяха разположени в близост до място за отдих “Езерото”, точно до самото село Ясна Поляна. Спечелих сребърен медал на най-тежкото състезание по ориентиране. Шампион стана Кирил Николов с 2:12:22, аз пробягах маршрута за 2:23:56, а бронзът остана за Иво Каменаров с 2:30:41.

Вальо Паскалев, Диан Бонев, Иван Сираков на една от канарите – Беглик таш

О-маратона се простираше на трите карти около езерото, а мъжкият маршрут беше дълъг 22.2км по правата, с 835м изкачване и 42КТ. Първият кръг беше върху района, който беше използван на ЕОС за квалификация дълга. Вторият кръг беше върху картата, която бе използвана за Щафетата, на която и аз бях взел участие. Третият последен кръг беше на картата, ползвана за квалификация средна, на която също участвах. Очаквах много тежко състезание и най-важната цел, която си бях поставил беше да предотвратя загубата на концентрация в края на маршрута, когато умората ме обвземе напълно. Успях!

Стартирах добре първото кръгче, като загубих някоя друга секунда по отсечката за 3-та и също за 14-та. Чувствах се свежарка, все още. Получих своята втора карта, която беше с най-късия маршрут от трите – малко над 6км. Второто кръгче се оказа най-добро за мен – единствено малко разминаване с плана и чудене по отсечката за 19та. Стартирайки третото кръгче не бях толкова свеж, а ме очакваха още 7.5км. Изкачванията вече се оказваха доста по-трудни и загубих свежестта в бягането си нагоре. На това кръгче направих и единствената си грешка – за 33та точка – КОМПАС! Единственото ми разконцентриране през тези 2часа 23минути – не следвах много стриктно посоката през по-гъстата гора в началото и от там минавайки през двете дерета навързах нещата все едно съм по правата и леко вляво, а всъщност… съм бил вдясно. Така се оказах някъде другаде – загубих 2минути. Завърших остатъка от маршрута без проблеми, с малки колебания преди 40та КТ (и много внимание като цяло, защото на средната квалификация от ЕОС загубих на подобна отсечка и исках да избягам отсечката така, както трябваше да го направя и тогава).
КАРТИ: ДП Маратон 2010 – Етап 1, Етап 2, Етап 3.

Като цяло останах много доволен от ДП Маратон – маршрутите и районите бяха много интересни и предизвикателни, а аз успях да се справя със задачите, които те ни поставиха почти на 100%, с едно малко изключение за 33та. Беше приятно да знам това, бягайки към финала, но схващанията след това бяха големи:) и все още не знам какви ще бъдат пораженията следващите дни.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *