Snow, сняг, snø

Snow, сняг, snø – това беше ключовата дума по време на лагера на Конгсберг в България, по време на Държавното по крос, а и в момента. Заради тази дума беше отменен и лагера на разширения национален отбор в Сърбия по време на Београд Опън (4-6.03).

В четвъртък (24.02) с около 2часа закъснение норвежката група пристигна в София и отпътувахме, с малки премеждия около откриване на района на първата тренировка в Хисар, се справихме и тренирахме 30-40мин. За сължание не остана време за целия маршрут – стъмни се. В обедните новини бяха съобщили за извънредно положение в Бургас – 15-20см сняг! Уви, пътищата преди Бургас, както и магистралата, наистина бяха в окаяно състояние, но за щастие нямахме проблеми – пристигнахме в снееежнооо Приморско. Променихме петъчните тренировки – Ахтопол и дюни. Там снегът поне беше малко по-малко. Всичко това изглеждаше да се превръща в кошмар – не ми е и минавало през ума, че може да има толкова много сняг в тази част на България. Останалите райони – от ЕОС бяха с 20-30см сняг, което ги правеше неизползваеми. Всичко това ни принуди да преместим лагера на север – във Варна. След не малко телефонни обаждания, уговорки, преговори, чертане на маршрути, принтиране на карти в местния копирен център, всички се озовахме в много приятен хотел на Златни Пясъци. Бяхме подготвили тренировките за съботния ден – сутринта на картата на Златни пясъци, а следобед – на Слънчево.

Този ден обаче (26.02) ние с Кирил Николов трябваше да отидем в Шумен, за да вземем участие в ДП Крос. И това не мина без нерви, след като имаше объркване със заявката на клуба, но за щастие БФЛА поправи грешката си и отборът ни беше допуснат до участие. Убеден съм, че нито аз, нито Дизела бяхме в кондиция за това, което ни очакваше на платото, около паметника. Доста глад, нерви и организация ни бяха изпили силичките. За капак аз допуснах най-елементарната грешка – избрах най-неподходящите обувки за бягане – с пластмасова предна част, която на напълно снежното трасе беше почти като кънки:). Темпото беше дооста бързо от самото начало – водачите минаха на 6:07-6:10 на първа обиколка (2км – Ламбев, Николов, Николов), а аз минах на 6:31 на 5та позиция. До края обиколките ми бяха 6:54, 7:02, 7:05 и 7:03 – финиширах на 6-то място в тазгодишното издание на ДП Крос с 34:38. Победител, с класа над другите, стана Йоло Николов с 31:53, следван от Станислав Ламбев 32:29 и Кирил Николов 32:47. Преди мен финишираха още – Шабан Мустава 33:29 и Димчо Мицов 34:18. Имаше и други ориентировачи, които участваха в кроса и се представиха на високо ниво.

Час и половина след като финиширахме се бяхме върнали и пресрещнахме Конгсберг на Слънчево, където ни чакаше тренировка. Екшънът продължи, защото нямахме карти за следващия ден, а беше късно, за да ги принтираме навън. Е, не питайте как се справяхме с всеки един проблем – като с вълшебна пръчка:). В неделя сутрин тренировката беше организирана с три масови старта, като имаше състезатели стартиращи преди и след масовия старт и така се симулираше атмосферата на щафета. Трите маршрутчета на Приселци бяха интересни за всички – някои дори трудно успяваха да разчетат кафевите линии. Следобед ни очакваше единствената нощна тренировка – на Равна гора.

Понеделник сутрин избягахме дългата дистанция за Ж20 от JWOC’99 на Самотино. Следобед тренировката беше на Златни пясъци, но този път в по-приятна (по-бяла) част на картата. Отново целенасочена за щафета, но този път с 4 по-кратки маршрутчета и някои “задачи” за сгъстяване на групата. Получи се отново доста интензивна и интересна тренировка. Така тренировките за норвежкия ми отбор в България приключиха. Отново бяхме организирали преместване – този път във В.Търново, където в приятно хотелче отпочинахме и така Конгсберг не трябваше да пътуват толкова дълъг път преди полета им по обяд.

Гледката от хотела във В.Търново

Определено, заедно с Дизела, хвърлихме много енергия и дори днес, три дни по-късно, чувствам умората. Надявам се обаче, че лагерът беше полезен и приятен за норвежкия ми отбор:).

От днес на лагер на Ксилифор са разширения национален отбор 16-20години. Смятам през следващите дни да се присъединя към някои от тренировките им. Днес ходих там, но тренирах сам – коридор, който може да видите в архива ми от карти – ivansirakov.com/maps. Повечето от картите от лагера с Конгсберг също са в архива.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *