Поредната “версия” на CampNorway този път беше организирана в Полша. Лагерът беше организиран с цел младежкият национален отбор на Норвегия да придобие опит на Полските терени преди предстоящото световно младежко първенство през юли. Това изобщо не попречи на клубовете да се включат и да се възползват от организацията. Общо около 90 норвежки състезатели бяхме настанени в хотел Мурат, който ни предоставяше идеални условия. За 5 дни бяха организирани 9 технически тренировки, а аз се опитах да се възползвам максимално от тях, колкото и нечовешко да звучеше за съотборниците ми:)).

В четвъртък (17.03) следобед започнахме програмата с дълга дистанция на карта 1:15000 – 10.2км, 75мин. Бързо се напаснах към района и бягах много стабилно технически през цялото време. Загубих мотивация на последните няколко точки, но може би се получи така, защото не бягах максимално, а и в края исках да спестя малко силите си за предстоящите дни.
КАРТА: 17-03-2011

В петък (18.03) сутрин ни очакваше средна дистанция – 8.3км 24КТ, 58мин. В началото настигнах съотборника ми Хари, на 3та и тъй като бягах с камера се разконцентрирах в желанието си да го снимам:). И заради това първата половина от маршрута не бях особено съсредоточен върху ориентирането. После се взех в ръце и избягах останалата част добре, а последните точки бягах и с по-висока скорост, защото бяха казали да не ги пропускаме (тъй като за норвежците бягането в тази част беше неспецифично).
КАРТА: 18-03-2011 – сутрин

Следобед беше и първата състезателна тренировка – Спринт 3.4км 16КТ, 23мин. Останах разочарован, защото направих изключително тъпа грешка за 5та точка. Загубих повече от 2мин – не избрах правилния вариант, а освен това сбърках и в района на точката. Впоследствие сбърках и за 6та и за 7ма – бях прекалено разочарован!? Вариантът ми за 10та също не беше най-добрия. В крайна сметка останах на почти 3мин от победителя.
КАРТА: 18-03-2011 – следобед

В събота (19.03) сутрин тренирахме по двойки, 8.3км 23КТ, 76мин. Бягахме си сянка, редувайки се на 3 отсечки, като впоследствие обсъждахме. Аз бягах с новия ми съотборник, световен шампион за младежи по ски-ориентиране от тази година – Глеб Тихонов. Тренировката беше приятна.
КАРТА: 19-03-2011 – сутрин

Следобед беше подготвена по-сериозна тренировка, 11.7км 41КТ, 86мин. Маршрутът започваше с 14 точки в коридор, след това продължаваше с 5 – по склон, с 8 – на карта без хоризонтали и накрая завърши с 13 – на карта само с хоризонтали. Като цяло бягах стабилно, с някои малки изключения. В края бях наистина изтощен.
КАРТА: 19-03-2011 следобед

В неделя (20.03) беше предвидена и втората състезателна тренировка, а именно – за щафета, 4 кръгчета с масов старт, 2.4км – 2.8км, 12:15 – 13:10. Масовият старт на всеки следващ кръг се даваше 5минути след като финишира първия мъж. Имаше 4 различни маршрута, като всеки от тях беше с вилици, а един от тях беше оставен за последен, където всички да бягаме в една пулса. Разбира се, че винаги имаше хора и изцяло по твоя маршрут тъй като бяхме доооста, но това беше хубаво. Получи се идеална интервална тренировка. Направих две глупави грешки на първите си два маршрута – за последна точка на първия (вече бях финиширал!?) и за 4-та на втория, където очаквах да намеря точката просто така. Като цяло мога да бъда доволен, защото бях сред първите на всички кръгчета.
КАРТА: 20-03-2011 сутрин

Следобед беше планувана разтоварваща тренировка 7.1км, 68мин – трябваше да бягаме по тройки, като всеки един от нас имаше карта съответно само с хоризонтали, само с черен цвят или само с останалите цветове. По този начин, за да намираме точките, трябваше да си помагаме, защото определено на този район само с една от картите щеше да бъде доста кофти.
КАРТА: 20-03-2011 следобед

В понеделник (21.03) като за десерт беше оставена последната състезателна тренировка – Дълга дистанция, карта 1:15000, 13.5км 17КТ, 84мин. Стартирах добре, но бягайки за 2ра и за 3та се опитвах да избера най-добрия вариант за 4-та, която беше дълга. Така за малко да сбъркам за 2ра, а за 3та направо си сбърках. Елементарна отсечка, на която не обърнах повече от 10сек внимание и започнах да гледам 3-4. Разбира се, че не можах да видя знака просто така и загубих ценно време, което доста ме смути. Продължих смело напред и въпреки, че не знаех колко сили ще имам до края, бягах с добра скорост. Следващата ми, отново не много умна грешка, направих за 7ма точка, където отново подцених ситуацията. По-лошото е, че загубих от вариант за 8ма и за 9та. Последната грешка, която направих беше по отсечката за 14-та, където не можах да изпълня варианта си така, както исках. Като цяло бягах стабилно и анализа, който в последствие направиха показа, че имам първи времена за всички по-дълги отсечки (3-4, 5-6, 11-12, 13-14, 14-15), с изключение на 9та. Най-добро време даде Ескил Кинеберг 81:32мин. Аз бях с второ време, а с трето – Магне Дели 84:58. Не бях особено доволен, защото допуснах елементарни грешки, общо около 4мин. Пълните резултати може да видите тук.
КАРТА: 21-03-2011 сутрин

За финал следобед бягахме още една средна дистанция, 6.1км 26КТ, 49мин. Няколко малки грешки, но като цяло въпреки умората, се справях добре.
КАРТА: 21-03-2011 следобед

Останах много доволен от лагера, но в момента почивам, защото гърлото ме заболя последната вечер. Пътуването ни обратно беше доста тежичко, защото трябваше да станем след само 2 часа сън. Надявам се, че от утре ще възстановя постепенно тренировките. В момента времето тук е много добро (10-12 градуса през деня), но все още има доста сняг и не може да се тренира в гората. За голямо съжаление отмениха и състезанията на 2-3 април – Норвежка пролет и щафета, мисля си малко прибързано, но.. Надявам се, че ще успея да организирам технически тренировки на скандинавски райони много скоро. Очаквайте включване:). Физически се чувствах добре в Полша, така че остава да подобря формата си. We’ll see.

Categories:

Tags:

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Archives