Трудно ориентиране и много емоция през изминалия уикенд

Измина още един уикенд със състезания в Скандинавието, в които взех участие. В петък вечер беше националната купа в Норвегия – CraftCup, Нощно, събота CraftCup, Спринт и неделя имаше средна дистанция – Vestfold 2dagers. Нощното и средната бяха организирани на труден район, който през нощта беше нещо невероятно – доста гъсто и доста камъни и скали. Спринтът също се състоя на уникален район, а техническият ръководител беше свършил прекрасна работа.

След разочароващо бягане на нощното и 88мин в гората единственото, което ми оставаше беше да кажа: “I dag mo vi reise kjerringa” 5 пъти на закуската събота сутрин:)). Това означава: “Днес трябва да се справим по-добре!”. Фраза, която помня от миналата пролет:). Е посмяхме се, закусихме и се наслаждавахме на прекрасното време – нощувахме в уникално къмпинг място, на брега на морето. По-късно следобеда заех 3то място, следвайки Световните шампиони от 2010 на дълга и средна – Олав Лунданес и Карл Волер Кос.


Photo: www.opn.no

За всички участници в CraftCup Спринт беше забранено да се ходи на арената, преди да са стартирали – имаше карантина. Аз исках едно единствено нещо – да не правя грешки. Не бях особено свеж, но се опитах да загрея малко повече и нещата се получиха. Отделих особено много време на четенето на картата и определено не сбърках в това, защото маршрутът ни предлагаше много вариантни отсечки, където човек лесно можеше да се заблуди и да сбърка фатално. Нямаше място, където да можех да се отпусна и да бягам бягането си – може би освен отсечките от 19 до 21-финал. Единственото място, което отчитам като грешка на избора си на вариант е излизането от 11та за 12та. Тъй като стартирах по-рано, когато финиширах бях водач в класирането с 50секунди. Името ми беше споменавано доста често и съм много радостен от вниманието, което получих аз, съответно и клуба ми. Дойде време и за последните стартиращи, червената група – Карл Волер Кос ме победи с 4 секунди, а няколко минути по-късно финишира и непобедимия този ден – Олав Лунданес, който беше още 47секунди по-бърз.

И така, без особени амбиции за някакво невероятно класиране във втория кръг на норвежката купа, се наредих редом до двама настоящи световни шампиона.
КАРТА: CraftCup Sprint

Отново на нощното предната вечер – стартирах добре, имах контрол над нещата с някои малки грешчици, но не фатални, докато не стигнах отсечката 11-12. Още преди да тръгна по самата отсечка не можех да избера как да бягам – имаше толкова гъсто и толкова скали и склон, че не знаех къде е най-добре. В последствие след малко мотане се озовах на открита площ, която тотално ме обърка и не знаех къде съм отишъл. В последствие разбрах, че тази площ на картата е изобразена с бяла гора и зелен растер – нещо, с което определено все още не съм свикнал – понякога е с жълто и растер (както според мен би трябвало да е), а понякога е по някакъв друг начин :). Сбърках около 4мин на тази точка и не искам да се оправдавам с картата, защото впоследствие състезанието ми напълно се превърна в бягане без контрол и мислене. Направих много и големи грешки. Победител стана Карл Волер Кос с 51мин.
КАРТА: CraftCup Night

Неделя беше последния старт за уикенда – имахме средна дистанция – на района от нощното. Определено мислех, че ще е много по-лесно и наистина беше. Само че аз си го направих трудно – за 3та точка сбърках фатално – не избрах най-доброто място за атака на точката и впоследствие не прочетох картата, очаквайки да “се ударя” в точката. Разбира се, че в Скандинавието може да минеш и на 2м и да не разбереш, че точката е там, ако не си сигурен. Още една по-голяма грешка за 12та точка – почти 2мин. Останалите ми грешки бяха по-малки, но доста и така общо с около 7-8мин грешки на 4км маршрут нямаше вариант да бъда доволен. Все пак ще извлека поуки и ще се справям все по-добре всеки следващ път. Надявам се.
КАРТА: Vestfold Middle

Времето тук е прекрасно и затова и днес ще се насладя на малко ориентиране. Утре пътувам обратно към България и ще взема участие на купа “Великден”.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *