Стабилни бягания по време на купа “Великден”

Купа “Великден” се проведе от 22 до 25 в околностите на град Търговище, а моят отбор – Вариант 5 – беше един отличен организатор за поредна година. Несъмнено ресурсът, с който разполага клуба прави възможно организирането на състезание от такъв ранг – всеки малък детайл се изпипва или поне това е целта. И всяка година става все по-добре и по-добре въпреки Световната икономическа и социална криза. Тази година беше по-специална, защото Вариант 5 честваше 20години, заради което също бяха вложени допълнителни усилия. Една от малкото изненади беше, че през следващата поне една година почти всички ориентировачи в България ще ходят по състезания с хавлия от купа “Великден”, тъй като всеки заявил се получи по една.

Тъй като пропътувах разстоянието от Конгсберг до Търговище специално за купа “Великден”, бях амбициран да бягам добре. Успях да постигна целта си и съм доволен от състезанията. Единственият ми пропуск беше през първия ден, когато не бях особено концентриран и определено бях прибързан в ориентирането си. Класиранията ми също бяха стабилни – 2ри, 2ри, 2ри, 1ви.

Петък беше One-man-relay състезанието, където очаквах, че нещата ще се случват просто така и не изпълнявах основни неща. Логично направих доста малки грешки. В края на третата карта, където маршрутите са еднакви за всички увеличих скоростта и видях Николай Димитров да бяга пред мен. Застигнах го и успях да го изпреваря за предпоследна и последна точка, финиширайки 1:46 минути зад победителя – Кирил Николов.
КАРТА: One-man-relay

Събота ни очакваше горски спринт в гората северно от село Баячево. Бях подготвен за това, което ме очакваше и се постарах да не правя грешки, глупави грешки както предния ден. Бягах доста сигурно, на места дори прекалено сигурно, но това беше целта ми. Въпреки това направих една по-голяма грешка 15сек за 4-та КТ – не избрах най-добрия подход за точката и загубих. Загубих още 5сек за 11-та КТ, където с 1мин ме настигна стартиращия след мен – Кирил Николов. Той стана победител, а аз отново останах 2ри – този път 3тото място зае Петър Доганов на 3секунди след мен.
КАРТА: Спринт

Неделя в програмата беше средна дистанция. Районът беше склон с дерета и много чиста гора – приятно за бягане. Бях концентриран през цялото време и не допуснах повече от 20секунди грешки за целия маршрут. Опитах се да бягам бързо навсякъде и бях много доволен след като финиширах. Уви, това не бе достатъчно за 1вото място и отново останах 2ри на 1:19 след Кирил Николов. Трети и този път беше друг състезател – Станимир Беломъжев, още 2:35 зад мен.
КАРТА: Средна

Понеделник беше WRE дългата дистанция, 14км в доста пресечения и доста техничен на места район до село Росина. Маршрутът беше много добре съставен – с няколко дълги, вариантни отсечки, както и къси със смяна на посоката и т.н. И този ден мислех единствено за бягането си и как да не правя грешки. Наслаждавах се на ориентирането и се опитвах да бягам колкото мога по-бързо навсякъде. Сбърках 30секунди на 3та точка, но впоследствие направих само още няколко малки грешчици. Общо не повече от 50секунди. Направих силен финал и бях доволен след като финиширах. Впоследствие това се оказа достатъчно, за да прекъсна победната серия на Кирил Николов и той остана 49секунди след мен. Трети, отново друг състезател, стана румънеца Тамаш Богия на 5:07 от мен. Бях радостен, че спечелих най-важния старт от купа “Великден”.
КАРТА: Дълга WRE

Утре (28.04) рано сутрин в 5:30ч заминаваме с няколко вида транспорт, но най-вече влак за Швеция и подготовката ни за Тиомила 2011. В събота сутрин се местим на арената, където ще спим или не чак толкова много на палатка. Аз получих отговорността да бягам 4-тия пост – така познат като Дълъг-Нощен – 16,5км. Щафетата ни (Конгсберг ОЛ) е съставена от доста млади състезатели – средната ни възраст е под 20години. След миналогодишното 60то място, тази година се целим още по-високо – топ50. Мисля, че съм готов да се справя с това наистина доста голямо предизвикателство за мен. През тази пролет направих няколко стойностни нощни тренировки в скандинавски терен и мисля, че имам напредък. Много скоро ще разберем какво мога, когато наистина има значение.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *