ТИОМИЛА 2011, прословутия “дълъг нощен”

Всичко преди Тиомила вървеше по план – план, който трябваше да ни нареди в топ50. Това беше целта, която си поставихме за тази година след миналогодишното 60то място. 8 от 10 от първия отбор пътувахме в четвъртък и така имахме възможност да направим две тренировки в терен – за мен това бяха нощни тренировки. Можех да усетя как някои от съотборниците ми бяха леко уплашени от това, което ги очаква, притеснени. Мисля, че това беше разбираемо предвид малкия ни опит. Най-важната цел, която си поставихме пред отбора беше да не правим грешки. Това щеше да бъде доста трудно, но изпълнехме ли го, щяхме да бъдем много по-високо в класирането.

За съжаление нощта не започна добре за нас. Тактиката ни беше да използваме по-силни състезатели на първите 4 поста. За сравнение миналата година дългият ни нощен пост (тогава 3ти) стартира на 29та позиция и не успя да бяга дълго с групата. Точно затова тази година искаха аз да бягам този пост, а тактиката беше построена изцяло върху ранното ми стартиране със силна и бърза група. Уви, първият ни пост не можа да реализира възможностите си, физически беше изключително зле, което и все още не може да си обясни. Единственото радостно нещо беше, че Кирил Николов се прибра първи на 1ви пост и поведе новия си отбор Калеван Расти към победа! Нашият се прибра на +17мин. И така след още няколко часа дойде и моя ред, позициите, които държахме бяха доста под очакваното и респективно, групата, която всъщност аз събрах беше слаба. Опитах се да водя собственото си бягане и донякъде се получаваше идеално, защото водех групата, докато преди 2ра точка (доста дълга) всички, които бягаха зад мен – не продължиха след мен. Така останах сам няколко стотин метра преди точката. Бях сигурен в атаката си, но уви, малко по-късно виждайки ~10те челника да бягат много по-вляво, малко по малко се присъединих към тях и зачеркнах моята сигурна атака! Това беше най-голямата ми грешка тази нощ! Разбира се, че сбъркахме в района на точката, но оттам нататък бях изключително повлиян от групата и просто не можех да се отърся от това чувство. Бях несигурен, влияех се от тях и правехме изключително много грешки. Имах нужда някой да ми натисне бутона “Reset”, но уви – нямаше кой. Така направих посредствено, за мен, бягане и не бях никак доволен след като финиширах. Не успях да се насладя на бягането, не успях да реализирам възможностите си.

В края финиширахме на 65то място, което предвид лошия ни старт не беше зле, но не се вписваше в очакванията ни. Всички имаме точно една година да поправим грешките си и да бъдем по-стабилни през следващата година. А междувременно с нетърпение очакваме много по-голямата и определено с много по-високо ниво на организация щафета ЮКОЛА, която ще се проведе на 18-19 юни във Финландия.
КАРТА: ТИОМИЛА 2011, 4ти “Дълъг-нощен” пост

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *