Ловеч, Троян, Хисаря, Юндола…

Последните два уикенда участвах в състезания в и около Ловеч, Троян, Хисаря и Юндола. 4 старта през първия уикенд и 2 през втория бяха основните ми тренировки тези две седмици, като включим и една тренировка на стадион от 2х 10х 200м през 200м във вторник между тези стартове.

Гергьовден започна със старт до село Славяни, където техническите трудности не бяха много, но въпреки това, аз направих някои грешки. Една по-голяма грешка от малко над минута за 2ра точка и още някои малки ме лишиха от добро бягане. Кирил Николов победи убедително, а аз останах 3ти на 10секунди от втория – Николай Димитров.
КАРТА: Купа “Виктория”

Събота (07.05) ни очакваха два старта до село Българене. Сутрешният старт беше по-кратък и на район от миналогодишното състезание. Въпреки това беше интересно и приятно състезание. Аз направих добро бягане без грешки и спечелих старта, който определяше стартовата позиция за следобедната средна дистанция с преследване. Вторият старт беше на нов район, а аз стартирах 43 секунди преди Коко и 1:07 преди Дизела, но не успяха да ме стигнат в самото начало въпреки загубеното време избирайки вариант за 1ва точка. Бягах стабилно, но Дизела ме настигна бягайки за 8ма точка. След това бяхме заедно през цялото време до самия край на маршрута, където той ме изпревари с 20тина метра и взе победата в общото класиране. Направих една единствена малка грешка – за 9та точка, затова бях доволен от бягането си.
КАРТА: Купа “Ловеч”
КАРТА: Купа “Осъм”

Неделя (08.05) беше последният старт за уикенда – средна дистанция на карта Баба Стана, край Троян. Доста дъжд се изваля предната нощ и дълбоките дерета на района станаха още по-плъзгави. Аз нямах подходящи обувки за такъв район и ми беше доста трудно да излизам от деретата. Това започна силно да определя бягането ми в края на маршрута и съответно избора ми на вариант за ключовата, за мен, отсечка 15-16. Цялото състезание бях стабилен и направих само две малки грешки за 3та и 18та – от по 15сек. Разбира се и една ОГРОМНА за 16та точка, която вече споменах. Загубих цели 9 минути, избирайки вариант, който заобикаля двете големи дерета по отсечката – разбира се, не вариантът беше проблем, а изпълнението му. Според мен трябваше да опра на голям път, който всъщност така и не можах да намеря на местността. Не бях особено съсредоточен, след като очаквах такъв голям опорен ориентир и направих грешка, която ми коства победата и ми отреди едва 11то място в класирането.
КАРТА: Купа “Троян”

Следващият уикенд (14-15.05) беше време за първите контролни стартове за определяне на националния отбор във всички възрастови групи, от 16 до 21г. Специалните контролни бяха организирани в Хисаря – Спринтова дистанция и Юндола – Средна дистанция.

Събота, паралелно с контролното, се проведе и купа “Аугуста”. Районът на състезанието беше част от градската част на Хисаря, като 90% от него бяха заобградени от крепостните стени там. Нов, интересен район и маршрут, на който аз направих някои грешки, общо около 30секунди. Три са по-сериозните ми грешки от около 10 секунди всяка – първата беше преди 6-та КТ, където влязох малко по-рано от прохода, който исках да използвам и съответно трябваше да се върна. Следващата грешка беше излизането ми от 9та точка, където не можах да видя, че има зид под свързващата КТ линия, който ми попречи да бягам вляво до стълбите и отново трябваше да се върна назад. И последната по-сериозна грешка, също около 10секунди, беше на 18та КТ, където влязох малко по-рано и не видях КТ, нито дупката, защото тревата беше голяма – качих се малко по-високо и подминах точката, но се усетих на време. Бягането ми през цялото време не беше особено свежо и в края ми беше доста тежко. Въпреки не особено доброто бягане спечелих старта, 5 секунди пред Иво Каменаров и 17 пред Владо Атанасов.
КАРТА: Купа “Аугуста” – СКС Спринт

Неделя беше средната дистанция на Юндола, където ни очакваше 5км маршрут с 290м сборно изкачване. Тъй като трябваше 16 годишните да бягат еднакви маршрути с 20годишните, а 20 – с 21, маршрутът беше разделен на два кръга – 3.8км и 1.2км (за мъжете), като тези, които искаха да се борят за места само в по-малките групи (16-18) бягаха само първия кръг. Ще направя по-обстоен анализ на състезанието и като за начало искам да кажа, че никак не подкрепям това, че беше дадена толкова много информация вечерта преди състезанието за самите маршрути, включително графика на изкачванията и спусканията по маршрута, когато картата на района е достъпна за всички. При положение, че знаеш дължината (и тя не е голяма), броя на контролните точки, старт-финала и имаш графика на денивилацията по маршрута, е изключително лесно да съставиш предполагаем маршрут. Ако районът беше непознат и нямаше карта – ОК, но в случая това беше доста излишно. Оставаше само да ни раздадат описанията на контролните точки още вечерта и можеше ние да поставяме точките. Оп, тези описания така и не ги видяхме – дори и на старта следващия ден – трябваше да бягаме като на щафета, разгръщайки картата, за да видим описанието, което при така добре скритите точки между скали и прочие, беше важно.

Аз лично приемах стартовете единствено като тренировка и затова не се опитах да правя никакви разработки на маршрута. Единствените ми спомени от района бяха от Държавното първенство 2008, където на дългата дистанция за М20 направих безброй много грешки, затова исках да се изправя пред предизвикателството на този район без предварителна подготовка. Така и направих, но още за 2-ра точка загубих около 50секунди. В последствие се справях със задачите, но най-голямата ми грешка този ден беше за 6-та КТ, където изгубих почти 2минути. Бях изключително сигурен в атаката си, но уви – не бях видял на картата, че има малко трето деренце, на което всъщност ми е точката и така минах през второто, а КТ ми е останала на 10м вдясно от мен. Докато направя врътка тук и там и отново засека точката, времето летеше. В последствие се оказва, че не съм избрал най-оптималния вариант за дългата 7-ма точка. Отсечката се бягаше по-бързо направо, а и самият камък беше малко по- на изток. Загубих 30секунди в района на точката. Избягах стабилно остатъка от първия кръг и дойде време да взема втората карта – 1.2км 7КТ. На 3тата КТ бях леко объркан, защото не можех да разчета почти нищо от картата, и трудно можех да напасна нещата с района там. Търсех точката почти единствено по описание, изгубих 30 секунди в кръгчето. И последната грешка за тази средна дистанция направих за 5та точка от втората карта – откос в зелено – загубих около 40секунди, защото останах леко заблуден от картата, че има характерно дърво точно до точката, но уви – просто не бях видял добре. Отпечатаната преди 3 години карта се четеше много по-добре в сравнение с тази на лазерен принтер. Общо грешки около 5мин, като не включвам грешен вариант за дългата отсечка. Може би ако не бях допуснал елементарната грешка за 6-та КТ щях да бъда доволен от бягането си, но уви, в случая не бях.
КАРТА: СКС Средна – 1 част
КАРТА: СКС Средна – 2 част

И така, не показах особено добри резултати на контролните стартове, не останах доволен от нито едно от двете бягания предвид “залога”. От друга страна – погледнато спрямо целта, която си бях поставил, съм доволен – изпълних две много добри и ползотворни тренировки. А относно целта на Треньорския съвет – определянето на съставите ни за международните първенства – смятам, че бях достатъчно добър, за да съм в сметките им.

Сега ще се постарая да съм по-съсредоточен на състезанията в Плевен, където две от държавните титли за 2011 ще бъдат разпределени – ДП Нощно и ДП Средна. Второто също е и следващото контролно за определяне на националния отбор мъже и жени. Въпреки, че районите не са това, което бих искал да са, ще трябва да се постарая да бягам без грешки – а в основата на това лежи добрата работа с компаса.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *