ДП Нощно, Средна и купа “Тетевен”

През изминалия уикенд взех участие в пет старта по ориентиране (от 20 до 24 май), на два от които се провалих. Точно тези два старта разпределиха медалите за Държавно първенство Нощно и Средна дистанция. Уви, аз останах 4ти и на двата старта.

Плевен беше домакин на първите държавни първенства за годината – нощно в петък вечер и средна квалификация и финал, в събота и неделя. Бях нетърпелив относно нощното първенство, защото през тази пролет бях направил солидна подготовка за този тип ориентиране – много повече от когато и да било. Бях уверен в възможностите си да намеря всяка една точка без грешки. Уви, това не се получи точно така.. Направих малка грешка още за 1ва точка (30сек), може би не бях достатъчно концентриран на старта – защото имахме възможност да гледаме картата 1 мин преди да стартираме!?!? По най-бързия начин поправих грешката и започнах на чисто. Всичко потръгна и бързо бях застигнал стартиращите пред мен състезатели (стартов интервал 1мин) въпреки още една много малка грешка за 3та КТ. Последва силна част от бягането ми, когато владеех положението на 100%. Следващата ми грешка направих отивайки за 12КТ – проблемът този път дойде, защото имаше други състезатели по-надолу и реших, че са на точката, но не бяха (около 45сек загуба). На 15та КТ, въпреки грешките, все още бях в борбата (изоставане от 16сек), но последвалите две грешки за 16та и 17та ме изхвърлиха извън медалите. Несигурността, заради която сбърках на 16та (исках да видя полянката до точката, която така и не видях), ме принуди да изпълня глупав и несигурен вариант и за следващата 17та. Този вариант щеше да е по-бърз от този, който бях избрал предварително, но беше изключително несигурен и това беше фатално. Направих грешка около 3:30, като изобщо не знаех къде съм. Така с грешки от 30с, 45с, 45с, 3:30 бях аут. До края на маршрута догоних подминалите ме Иво Каменаров, който спечели и втория и третия – Николай Димитров и Владо Атанасов.

Квалификацията в събота протече без особено напрежение. Исках да направя чисто бягане, но отново направих малки грешки – този път две по ~30-40сек. Първата грешка направих за 12та точка, която беше и 7ма и знаех, че е поставена от посоката на идване и реших, че ще я видя лесно, затова я подцених и сбърках. Втората грешка направих за 17та КТ, която беше в район с доста подраст и без много сигурна атака – подсигурих се излизайки на пътя след точката и я атакувах отново. Завърших състезанието без особени проблеми и спечелих квалификацията пред Николай Димитров и Станимир Беломъжев. Класирането определяше стартовите позиции за следващия ден, когато ни очакваше финала.

В неделя беше и очакваната ДП Средна, която беше и контролно за националния отбор, който ще представи България на Световното първенство във Франция през август. Стартирах последен и когато взех картата си останах озадачен от разстоянието и отсечката, която трябваше да пробягаме до 1ва точка. Знаех, че районът няма да се различава много от предходния ден и това означаваше някои ключови отсечки, които да решат състезанието. Уви, аз нямах късмета да намеря тези точки безгрешно и загубих около 5:30-5:45мин на тази средна дистанция, разпределени почти по равно на 4 точки. Първата ми грешка направих за 3та точка, където спрях 20-30м преди точката и направих две дължини нагоре и надолу, мислейки, че точката трябва да е някъде там. Тъй като имаше изключително много подраст и видимостта беше ограничена, не можех да локализирам къде точно съм, не мисля, че и границата зад КТ можеше да се различи – излязох на пътя, но и това не помагаше.. В крайна сметка видях точката и продължих напред (1:30 загуба). Следващата грешка направих за 7ма точка, където не можах да разчета и да напасна района около КТ и загубих още 1:30. Третата грешка отново беше на точка, която изискваше малко късмет заради подрастта, а аз отново бях на ~20м от точката и не успях да я видя, след което направих едно голямо ухо, търсейки я и засичайки я отново от пътя зад нея. Това отново ми коства 1:30мин. Следваше видимата точка, където разбрах, че все още не съм далеч от медалите и се опитах да запазя високата скорост. Уви, малко преди края, направих последната, но фатална грешка. Ако бях избягал само тази отсечка както трябва, можеше да се окича със сребърния медал, защото загубих около 1:15. 20та точка – излязох много вдясно – на пътя, където оприличих поляна, зад която трябваше да е точката ми, но сбърках – бил съм много по-вдясно и докато реализирам грешката секундите тик-такаха. Шампион стана Златко Каменаров с 45:10, втори – Николай Димитров с 46:52, трети – Иво Каменаров с 47:58, а аз 4-ти с 48:06. Бях изключително разочарован от представянето си, въпреки че знаех, че в тази средна дистанция имаше въвлечен прекалено много късмет и елемент на случайност.

Понеделник и вторник (23-24.05) бяха почивни дни и това даде възможност на Тетевен да организират първата Купа “Тетевен”. Два старта – средна в района на юг от града и градски спринт. Тъй като една от основните ми грешки миналата година беше, че почти нямах спринтови състезания и тренировки, тази година се старая да не пропускам възможност за такива. Затова бях убеден, че трябва да участвам и на това състезание.

Средната дистанция се проведе на стръмните склонове южно от града, където ни очакваха както някои отсечки с по-лесно ориентиране на открити площи, така и някои много интересни – в скали и места с намалена видимост и проходимост. Избягах първата част от маршрута с по-висока скорост, докато настигнах стартиралия 6мин пред мен – Коко. Впоследствие намалих скоростта, допуснах и разконцентриране, заради което направих няколко малки грешки – за 9та 30сек, за 11та 40сек и за 15та 1мин. Спечелих първия от двата старта с 3:30 преднина пред Николай Димитров и с 3 секунди повече пред Ивайло Иванов.

Спринтовата дистанция не ме разочарова – районът и маршрутът бяха интересни и ми осигуриха поредната хубава тренировка за градски спринт. Доста от отсечките имаха варианти, които се набиваха на очи, но всъщност не бяха най-добрите. Допуснах три малки (~5секунди всяка) грешки – излизайки от 11та КТ тръгнах в грешната посока за няколко метра и се върнах, от 12та към 13та не избрах най-добрия микро-вариант в началото на отсечката (трябваше да бягам на запад само по асфалта) и грешен вариант за предпоследна 15та, където не доогледах нещата предвид това, че наближих финала. Спечелих убедително и спринта, с почти 2мин пред Николай Димитров, третото място отново остана за Ивайло Иванов – такава се запази и тройката в общото класиране.

Всички карти може да намерите в архива ми: www.ivansirakov.com/maps.

Утре пътувам за Боровец, където в събота ще се проведе Държавното първенство по Планинско бягане. В мъжката група, предварителните данни са за 11км трасе с 1200м изкачване. Стартът е пред хотел Рила, а финалът на връх Ястребец. Заедно с Кирил Николов и още няколко ориентировачи ще се постараем да разбием еднообразието на атлетите.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *