Второ място на купа “България”

Уикенда се проведе 35тото издание на купа “България”, в която участваха около 580 състезатели и се проведе за поредна година в околностите на Приморско. Всъщност районите, на които се състезавахме тази година, бяха използвани за финалите на миналогодишното Европейско първенство (И купа “България” 2010). Аз лично още когато разбрах за това, не подкрепях идеята най-престижното състезание в България да се провежда за втора поредна година на едни и същи райони. За щастие миналата година нямах възможността да бягам много на тях и имах спомени само от участието ми на първия ден от купа “България” 2010.

Пътувах заедно с отбора си Вариант 5 към Приморско още в четвъртък, когато по програма можехме да бягаме моделно бягане. Възползвахме се от това и аз лично избягах почти всички точки на моделната карта – 20мин ориентиране, през които бях стабилен и добих още увереност за предстоящите три старта.

Към първия ден беше прибавена по-голяма доза важност предвид това, че беше последното контролно за селекция на националния отбор, който ще представи България на Световното във Франция през август. Времето този ден беше малко кофти, защото валеше дъжд и това ме накара да бягам с не особено удобни обувки, които в последствие ми направиха пришка. Избягах целия маршрут с много добър ритъм и сигурно ориентиране. Нямах почти никакви трудности – направих 6 малки грешки общо около 30секунди и още 30сек заради неоптимален вариант за 2ра КТ, където не трябваше да пресичам дерето в началото на отсечката, а трябваше да бягам вляво по пътя. Малко по-късно, когато се спусках към точката имах малък проблем и с лещата на едното ми око. Победител на 9.3км маршрут стана Кирил Николов с 60:27, аз останах на второ място с 60:47, а третото място зае Лъчо Илиев с 66:31.
КАРТА: 1ден (1част), 1ден (2част)

Втория ден маршрутът беше дълъг 10км, а аз отново направих стабилно бягане, но този път грешките бяха малко повече. Още в началото загубих 15сек, когато 1ва точка ми се стори много ниско, почти до дерето. За 3та точка направих първата по-сериозна грешка, защото се отпуснах прекалено много и сгреших изпълнението на варианта ми, след което атаката ми не беше сигурна и подминах точката – загубих около 40сек. Концентрирах се отново и до видимата точка се справях с всяка една задача, където все още бях в битката за първото място – водех 4 секунди на Кирил Николов. Още за следващата 16та точка обаче направих грешка – влизайки в гората преди точката, на местността видях дънер, който помислих за нарисувания на картата и така се “пренесох” напред по отсечката. След като бягах вдясно от този дънер, с посока към точката и влязох в дере, се озадачих, спрях и погледнах картата отново. Погледнах вдясно и видях точка, която реших, че е моята, но уви – това беше дънерът, който аз уж бях вече подминал. Оттам отново се насочих към моята точка и вече нямаше проблем. Загубих отново 30-40секунди. Следващата по-сериозна грешка отново около 30-40сек беше за 21КТ, където така и не разбрах как съм изкривил посоката си на движение в последната част на отсечката. За щастие бързо се локализирах и се върнах в правилната посока. Малко разконцентриране и по отсечката за следващата 22ра точка и така финиширах на 1:52 от победителя и този ден – Кирил Николов с време 63:03, аз с 64:55. Трети този път бяха двама състезатели – отново Лъчо Илиев и Ивайло Петров с 73:53.
КАРТА: 2ден

Така стартовият ред и интервал за третия ден от купа “България” беше определен – при нас нямаше толкова вълнуващ вид. Аз стартирах 2:12 след Кирил Николов, докато Лъчо Илиев стартираше на 14:42 след мен – той беше преследван от Ивайло Петров, който беше още 3:59 назад.

Маршрутът беше дълъг 9.4км с 395м сборно изкачване и 29КТ. Аз се опитах да бягам по-бързо в самото начало, за да може при евентуални малки грешки да се приблежа до Кирил. Уви, това не стана. Като цяло направих много стабилно бягане и направих само две грешки от по 20-30секунди за 9та и 17та КТ, където не бях много концентриран и прецизен в атаката си. Разбира се – загубих и две минути от глупавия си вариант за 6та – 7ма, където наистина ми беше изключително трудно да премина през така популярния бодлив храст “Драка”. Излязох късметлия, защото не сбърках в района на точката, след всичкото това вряне под и из драките. Минавайки през видимата разбрах, че изоставам от водача и намалих темпото, но пък последната част на маршрута не беше тежка физически. Имах удоволствието да финиширам пред невероятни аплодисменти, завършвайки на второ място в купа “България” 2011. Тройката и през трите дни се запази една и съща – 1. Кирил Николов, 2. Иван Сираков, 3. Лъчо Илиев, а времената от трите дни бяха както следва: 3:08:45 – 3:15:24 – 3:36:37.
КАРТА: 3ден

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *