След състезанията от Копаоник опън, заедно с националния отбор, останахме на лагер в сръбския курорт, за да проведем традиционната високопланинска подготовка преди Световното първенство.

Тъй като в деня на последния старт от състезанията (дълга) не тренирахме нищо друго, на следващия ден направихме три тренировки. Разбира се, бяха леки и включваха сутрешно бягане, ориентиране с възстановително темпо и алтернативна тренировка с ОФП и специално-бегови упражнения.

Втория ден от седмицата отново направихме три тренировки – отново започнахме деня със сутрешно бягане, а продължихме със Спринта от Европейското юношеско първенство, което се проведе в Копаоник през 2009. Следобед имахме и сили за къси отсечки срещу склон – 2х 10х 20сек през 40сек (някои бягаха и повече).

Третия ден отново беше натоварващ – сутрешно бягане, ориентиране с възстановително темпо и класическата интервална тренировка за следобедно разсънване – 10х 60сек през 90сек, която избягахме на асфалт.

Четвъртия ден направихме две тренировки – сутрешно бягане преди закуска и дълга техническа тренировка – коридор, на която аз не се справих много добре – не бях особено съсредоточен.

Петия ден започна с бягане преди закуска и продължи с О-интервали, които бяха почти винаги на равно и спускане, което беше много удачно. Получиха се много бързи и интересни интервали (6 х от 1:50 до 3:10). Аз направих само една по-сериозна грешка около 30-40секунди – не можах да фиксирам правилния камък в едно по-бедно скално поле. Следобед продължихме отново с по-бърза тренировка, а именно 50м през 50м с перфориране СпортИдент. Аз избягах 4км.

Съботния, шести ден, след традиционното бягане преди закуска, имахме 4.7км маршрут с 16КТ за сутрешна тренировка и възстановително бягане и специално бегови упражнения за следобедна тренировка.

След така изминалите първа и втора седмица*, вечерта в събота започнаха да ме болят сухожилията зад лявото коляно. Уви, явно двете тежки седмици ми бяха дошли вповече, без нужното възстановяване и се получи някакво възпаление. Беше ме яд, защото в неделния ден изпуснах спринтовата тренировка в Рашка и още една класическа интервална. Но такова е положението – тялото си взе исканата почивка.

Разбира се, през следващите 5 дни, през които не бягах, направих няколко кратки походчета и доста ОФП. В последния ден от лагера една от тренировките беше отново 50м през 50м със Спорт Идент и аз се включих, бягайки само леко. Нещата с крака ми вече бяха под контрол.

В неделя (31.07) взех участие в купа “Хемус”, която се проведе в района на хижа Грамадлива. Обновената и разширена карта допринесоха за една добра тренировка, въпреки че имаше и някои пропуски. Чувствах се добре, че отново бягах с карта в ръка и най-важното, че след състезанието нямах болки в коляното. Така бях по-спокоен започвайки новата седмица и още понеделник вечер бягах фартлек 5км на асфалт, на който доста прилично се натоварих – мускулната треска в единия прасец все още ме държи. Вторник бягах лек крос, докато в сряда си направих контролно на 3000м на стадиона в Горна Оряховица. Резултатът не беше в границите на оптимистичните ми очаквания от 9мин. Пробягах 3те км за 9:12 – 3:04, 3:06, 3:02, с помощ от приятел на последните 1200м:). На следващия ден направих още едно контролно – този път на 1000м – бягах 2:47.60. Прилично бягане, но не особено близко до личното ми постижение 2:40.

Твърде малко време остава до началото на тазгодишното Световно първенство. И както се казва, а и буквално, през последната една година то е било едно от основните неща, които са ръководили живота ми. Много скоро ще разберем дали съм израснал достатъчно от последното си участие на Световно първенство през 2009г, за да постигна най-малкото, все пак позитивно нещо – участие на финал в една от дисциплините, които ще бягам – Спринт и Дълга.

В събота, заедно с отбора отиваме на лагер в Баня, Банско, където ще бъдем 4 дни. Там основно ще събираме сили, а между другото ще направим и 3 спринтови тренировки – в Банско, Разлог и Велинград и една средна на нов район. На 13ти август е първият старт от програмата на WOC – Дълга дистанция – квалификация. Спринтът е на 16ти август, като квалификацията е сутринта, а финалът – следобед. Финалът на Дълга дистанция е на 17ти август. Пълната програма и повече информация може да намерите на www.woc2011.fr .

Categories:

Tags:

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Archives