ДП 20-21 и първи SEEOC

От 4ти до 6ти септември във и край Пловдив се проведе Държавното първенство за 20-21 годишни. Дисциплините, на които се състезавахме бяха Спринт, Дълга и Щафета, тъй като Средната дистанция се беше състояла по-рано през годината в Плевен. Аз трябваше да се задоволя с по-слаби резултати от тези, които си бях поставил за цел. Останах едва 4ти на Спринта, 3ти на Дългата и заедно с Добата и Вальо станахме 6ти на Щафетата.

Първият старт – този, за който имах противоречиви очаквания, исках да бягам стабилно, а и Спринтът винаги е бил по-привлекателната, за мен, дисциплина. Стартирах много добре, с нужния хъс и техники на ориентиране. Бягах доста добре до видимата контрола, където обаче изгубвах лека полека силите си, а следваще една доста дълга и много тежка отсечка, водеща ни почти до върха на Младежкия хълм. От там нещата станаха различни, много малки и трудно четящи се пътечки и повече точки. За една от тях (14та) не бях разчел всички пътеки както трябва и загубих 5-7секунди. Впоследствие, няколко отсечки по-късно, в самия край, направо съсипах бягането си с две много големи грешки – 30сек + 60сек. 16та и 18та КТ сринаха шансовете ми за добър финал на спринтовата дистанция и възможно 2ро място. Останах 4ти, победител стана Кирил Николов, следван от Иво и Златко Каменарови.

Дългата дистанция на следващия ден беше на стръмен район, с доста папрат и къпини на някои места. 11,7км маршрут с повече от 600м сборно изкачване и 29 контролни точки изпиха моите сили до краен предел. Бягах без грешки в района на точките, но направих доста грешки от варианти. До видимата контрола движех с второ време, но малко по-късно силите ми отново се изчерпаха и ми беше малко трудно да се добера до финала, въпреки много бързото ми избягване на последна точка и финалната. Победител отново стана Кирил Николов, следван също от Иво Каменаров, а аз се окичих с бронзовия медал. След като финиширах бях доста изтощен, а съвсем малко по-късно, имах температура и ме тресеше доста сериозно, но за щастие до вечерта се бях възтановил, за да мога да бягам на пълни обороти и щафетата на следващия ден.

На щафетното бягане имахме малко лош старт, даден от Добромир Добрев, който обърка точки и загуби доста време. Валентин Паскалев направи стабилно бягане и издърпа щафетата напред, аз също се опитах да направя каквото мога до предпоследна точка, докъдето бях изпреварил два отбора и след като видях, че няма никой пред мен, реших да съхраня сили и изходих изкачването и бягах леко до последна и финала. Завършихме на 6-та позиция, победители станаха Бегун Варна (Владо, Джефи, Дизела), следвани от Компас-крос Русе и Браун тим В.Търново.

Веднага след края на Държавното първенство, пълният ни национален отбор замина за Баня, Разлог, където пренощува и на другата сутрин отново продължи пътуването за Крушево, Македония, където в момента се провежда Шампионат на Югоизточна Европа.

Вчера и днес бяха и първите два старта – Спринт и Дълга, за мен равносметката е съответно 4то и 2ро място. Направих две много стабилни бягания, с изключение на една отсечка от Спринта, заради която бях много разочарован. Загубих над 3мин на една пътека, където категорията и рязко се смени към по-ниска, а това не личеше особено от картата, а имаше и малка пътечка, която беше в маслинено зелено и съответно не беше на картата. Това ме разколеба дали съм на правилната пътека и съсипа бягането ми, защото докато разбера ситуацията изминаха над 3мин. Направих още една малка грешка 7-8секунди за 7ма точка, от вариант, където все още бях разочарован от грешката и не внимавах. Впоследствие си казах: “Дойде за да бягаш хубав спринт – имаш го – бягай докрай!” и така и направих – започнах отначало и се насладих на остатъка от маршрута, защото района е наистина “убиец” за спринт. Най-много съжалявам, че съсипах един много качествен спринт и много добро бягане по този баламски начин. Победител стана Йонут Цинка.

Днес на дългата дистанция натискането на педала на газта започна още от старта. Стараех се да използвам колкото се може повече пътища и пътеки, за да може бягането да стане по-леко и бързо. Това сработи много добре и бях като цяло свеж през цялото време. Имахме едно изключително стръмно и дълго изкачване, което изходих, съхранявайки сили за втората част от маршрута. Почти никакви грешки, с изключение на една 20тина секунди, защото помислих, че съм малко по-високо на едно било – паралелни полянки. Бях доволен след като финиширах, което напълно изпълняваше целта ми. В крайна сметка заех и второто място, на 2мин след победителя Йонут Цинка от Румъния.

Утре е средната, а в неделя – щафетата. Може да разгледате резултатите, а също и да следите онлайн изявите ни утре и вдругиден на сайта на първенството – http://www.seeockrusevo2011.mk/.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *