Седмица по-рано… Купа “Диана”

Седмица преди XCo Adventure Cup 2011, бях лично поканен да присъствам и участвам на купа “Диана”, която бе организирана край с. Скала от ямболския клуб. Бях много амбициран да се възползвам от картата и маршрута и да се насладя на ориентирането и този уикенд.

В мъжката група победител стана Кирил Николов, който пробяга маршрута от 9км с 27КТ за 57:55 и изпревари Николай Димитров и Ивайло Петров съответно с времена 58:29 и 65:06. Аз останах на 4то място с 66:42.

Стартирах добре и контролирах нещата, с много малка грешка в района на 1ва КТ, но за 4та точка сбърках около 3мин. В последствие бягах ту добре, ту с някои глупави грешки. Разбира се, чувствата ми бяха смесени след като финиширах. Бягането ми беше повлияно силно от болки в лявото коляно. Предния ден незнайно защо ме заболя коляното и изобщо не изглеждаше добре – нито пък сутринта преди старта, но реших да уважа поканата и да участвам на състезанието. Разбира се, винаги имам силно желание да вляза в гората с карта и компас, особено когато организацията на състезанието е толкова добра. Реамболаторът Диан Бонев и техническият ръководител Димо Чолаков бяха свършили отлична работа, а вторият се беше постарал изключително много за общата организация на купа “Диана”. Без да споменавам всичко, беше нужно човек да види само арената, която беше изградена в нищото, но все пак направена перфектно – тревата окосена, паркинг, ВИП-паркинг и т.н.

Определено се радвам, когато има клубове, които се стараят да организират добро състезание като започнем от карта, маршрути и приключим до арена, паркинг и т.н., а домакините този път бяха помислили дори и за екстри към някои от нас.

Силно съм убеден, че отпадането на понятието “Национална купа” от календара на БФО, като състезания, разпределящи парите от Тотото, изключително развива общия стандарт на основните състезания в страната. Надявам се, че в най-скоро време ще се намери начин да се повиши значително стандарта на Държавните първенства, които тази година като цяло бяха меко казано слаби, според моята скромна оценка.

След като няколко дни вече се възстановявам от тежкото състезание от Южен парк до Рилския манастир – XCo Adventure Cup, в петък летя за Швейцария, където през уикенда ще участвам в последния кръг на Световната купа. В събота стартът е средна дистанция, а в неделя – спринт. За мое съжаление в Спринта ще стартират само първите 40 от ранглистата за Световната купа, след 9 изминали кръга. Аз имам само един старт за Световната купа – 21во място на Спринта от Световното първенство. Имах шанс да стартирам и в още един кръг (Дълга дистанция на Световното), но не успях да вляза на финал. Така, само с един старт, в момента съм на 76та позиция. Шансовете ми да стартирам в последния старт от СК са минимални, въпреки, че това е дисциплината, на която бих се представил по-добре.

След тези стартове идния уикенд, ще остана няколко дни в Швейцария, а от там директно отивам в Норвегия, където ще остана 2 седмици. Там ще се опитам да тренирам максимално с карта и ще взема участие в Държавното им първенство – Ултра-дълга, което тази година е едно състезание с Blodslitet. Това е единственото държавно първенство в Норвегия, което е отворено за чужденци. Стартът е масов – бягат се три кръгчета с разделяне и след това едно по-дълго общо кръгче. Маршрутът на мъжете по предварителни данни е 23.5км. На 20ти октомври се прибирам, за да взема участие и в нашето Държавно първенство по Маратон (Ултра-дълга), което ще се проведе на Кесарево, организирано от Браун тим.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *