Швейцария…

В края на месец септември – 30ти – заминах за Швейцария, където ме очакваше старт от Световната купа. Полетът ми беше до Цюрих, откъдето, с влак, отидох в Берн и се срещнах с Марк Летау, който взе повечето ми багаж, а аз продължих с влак до Ла Шо де Фондс. Това беше градчето, където беше състезателния център и след като се акредитирах отидох и на моделно бягане в друго, близко градче. След тренировката отново се “яхнах” на влака и се прибрах в Берн, в Марк.
КАРТА: WC Модел

На другата сутрин, 01.10, приготвих нужния ми багаж за уикенда и отново се качих на влаковете, а този път и автобус до крайната цел – карантината за 9тия кръг на Световната купа – Средна дистанция. 7км, 180м изкачване и 20КТ бяха предизвикателството, пред което мъжете бяхме изправени. Аз стартирах много добре, имах контрол върху ситуацията и намирах всяка една точка с увереност. Същото се отнася и за 7ма точка, но за нея избрах доста обиколен вариант, тъй като след като преминах бодливата тел, за да изляза на поляната и се позабавих, си казах: “защо да не побягам по поляната и пътеката, където се бяга супер.. и да си почина от първата част..”. Така и направих, но уви, не бях огледал отсечката изцяло и бях пропуснал пътя близо до правата, с който варианта на право става доста по-добър. За 8ма КТ направих и първата си грешка от ориентиране – загубих посоката си, заради паднала маса, впоследствие не погледнах компаса си, бях прибързан и докато се осъзная напълно времето летеше. За 9та определено трябваха здрави крака, а на мен ми беше тежичко, може би затова подцених и ситуацията в кръгчето, където видях точка отдалече и слязох по-долу – трябваше да се върна. Общо загубено време до момента около 1:50. За 10та отново беше нужно да се бяга “като кон”, аз избрах малко по-обиколен вариант отново, за да използвам по-твърда почва, защото бягането ми вече беше тежко. За 11та КТ направих и най-голямата си грешка този ден – около 1мин. По цялата отсечка се движех идеално, имах контрол и бях сигурен, но в зеленото към точката не влязох с точна посока и останах 10тина метра под точката – реших, че точката е още надолу и продължих надолу – уви, трябваше да се връщам. По-фаталното в този момент беше, че ударих окото си и загубих едната си контактна леща. В последствие за 13та не видях знака, а друг по-голям камък 10тина метра вдясно, и до финала нямах грешки от ориентиране, но бягането в гората и особено спускане беше малко кофти, заради зрението. Краката ми също не бяха свежи. Общо грешки около 3:30.
КАРТА: WC #9, middle

Първата част от състезанието е оптимистична, докато втората – песимистична. Определено трябва да подобрявам значително беговата си форма, защото при едно свободно бягане – без физическо изцеждане докрай, бих бягал много добър старт този ден. Това ще бъде цел номер 1 за предстоящия сезон.

В неделя взех участие в още една средна дистанция – национално състезание на Швейцария, където всички непопаднали в топ40 от Световната купа, също участваха. Само тези 40 имаха право да вземат участие в последния кръг на СК – Спринта. Та този ден избягах една прилична средна с под 2мин грешки и изоставане от ~2:40 от първото време. Отново ми беше доста трудно физически.
КАРТА: Middle

От понеделник до четвъртък тренирах на райони около Берн – най-много до 50мин с транспорт + малко ходене. Интересни, различни и приятни райони и слънчево време ми предоставиха хубави моменти. В четвъртък по обед отново заминах за Цюрих откъдето беше полетът ми за Осло, Норвегия. Вечерта пристигнах в Конгсберг, където ще остана до 20ти октомври. Днес направих и първата си тренировка на една от най-близките ми карти (5мин бягане).
Може да разгледате всички карти в архива ми – ivansirakov.com/maps.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *