През последните два уикенда имах удоволствието да участвам на националните първенства на Норвегия и България в дисциплината ултра дълга дистанция. Държавното първенство на Норвегия – NM Ultra Long – което същевременно се провеждаше и с едно от най-известните там състезания – Blodslitet, беше организирано край Фредрикстад на 15.10. Държавното първенство на България в ултра дългата дистанция, наричана още Маратон, пък беше проведена край Кесарево седмица по-късно – на 22.10. Смятам, че тези състезания са едно истинско предизвикателство към всеки ориентировач – истинско, трудно ориентиране и много голяма продължителност от поне 2 до 3 часа те принуждават да изчерпиш всички запаси от енергия на тялото и да почувстваш “Що е то умора” в края на маршрута си. В Норвегия заех 24то място от 82 стартирали, като една много елементарна грешка ме лиши от много по-добро класиране. В България взех сребърен медал и станах вице-държавен шампион за 2ра поредна година – победител стана Кирил Николов, а бронзов медалист Иво Каменаров, също както и миналата година.

Норвежкото първенство на ултра дългата дистанция се провежда като масов старт, с 4 различни карти в мъжкия елитен клас. Първите 3 карти бяха с по-къси, 4-4.1км, маршрути с разделяне, докато последната 4та карта беше с “прав” маршрут 11.5км. Така общата дистанция беше 23.5км, които аз пробягах за 3:02ч. Победител стана Андерш Нордберг с 2:30ч, следван от Олав Лунданес 2:35ч и Йохан Рунесон 2:35ч.

Първия кръг мина достатъчно добре, като през втората му част имах възможност да се възползвам от ориентирането на един познат норвежец, с който се оказах по еднакви точки – Бьорн Екеберг. Стартирах и на втория кръг, където почти до 2ра точка не видях никого, но там бях застигнат от друг известен норвежки състезател – Улф Форсет Индгаард (който беше претендент за титлата на средна дистанция месец по-рано). Чувствах се много добре и нямах проблеми да бягам със скоростта, която той наложи и затова бягах рамо до рамо с него. Малко по-късно обаче направих една много елементарна и тъпа грешка – след като дупчихме 3та точка и тръгнахме към 4та, районът ми беше познат, тъй като на първото кръгче вече бях минавал от там. В средата на отсечката трябваше да спуснем доста стръмен, каменист участък, след което бягахме през кофти комбинацията от блато и паднала маса. През този участък, който аз вече бях минавал и помнех много добре, не си погледнах картата нито веднъж. В следващия момент, след като погледнах картата и локализирах мястото, където съм, погледнах картата и по-напред. Видях 5та точка и все още не мога да разбера защо реших, че съм тръгнал за нея. В следващия момент Улф Ф.Индгаард пък зави рязко вдясно, аз отново погледнах картата и си казах: “Какво прави? Точката ни е вляво.. Аз знам къде съм и не ме интересува какво прави той..”. Наистина, бях уверен в себе си и просто продължих към 5та точка. Приближавайки обаче към точката, забелязах на картата, че правата ми (отсечката) не идва от посоката от която и аз. Върнах лентата назад и разбрах, че съм пропуснал 4та точка. Почувствах се смазан. Това беше най-глупавата грешка, която можех да направя този ден. До края на този втори кръг направих още няколко грешки, които сигурен съм бяха вследствие на нея. Загубих общо около 10мин на този втори, фатален за мен, кръг.

Третия кръг избягах сам, с някои малки грешки тук и там, но като цяло успях да стабилизирам ориентирането си отново. Стартирайки 4тия общ маршрут, бях сам, но впоследствие, малко по малко, се събрахме една група от състезатели, с която пробягахме почти целия маршрут. Аз отново допуснах няколко малки грешки тук и там, но като цяло темпото на групата ми беше леко и се чувствах физически много добре. В края на маршрута, след видимата КТ, ускорих и се откъснах от всички останали. Така със силен финал успях да заема 24тото място на държавното първенство на Норвегия в ултра дългата дистанция. А споменатия по-горе Улф Ф.Индгаард е бил в първата група няколко километра преди финала.. където евентуално можех да бъда и аз, ако не бях направил тази елементарна грешка. Въпреки всичко, получих правото да изляза на награждаване, защото първите 30 бяха наградени:). Следващият път ще се справя много по-добре, обещавам!
КАРТА: NM Ultra Long 1
КАРТА: NM Ultra Long 2
КАРТА: NM Ultra Long 3
КАРТА: NM Ultra Long 4

Държавното първенство Маратон, което беше организирано от Браун тим, край Кесарево, ни предложи много добър район и маршрути, а имахме и щастието да им се насладим напълно, тъй като времето беше идеално този ден. Мъжкият маршрут беше дълъг 14.9км с близо 700м сборно изкачване и 28 точки, разделен на две карти. В първата част имаше и система за разделяне – пеперуда. Аз почти успях да закъснея за старта си – наложи се да прескоча всички стартови клетки, защото когато отидох там имах 50секунди до актуалния ми старт. В този момент се двоумях дали да бягам с камерата си GoPro и да заснема първата част от маршрута, защото беше доста дълга – 65%. Решението не търпеше отлагане – тръгнах с нея и затова в най-скоро време може да очаквате втората серия на “Analyze my orienteering” – 73мин – 9.2км, 18КТ от ДП Маратон 2011. Стартирах уверен и въпреки, че направих малка грешка за 1ва КТ, навлязох добре в маршрута, района и картата с мащаб 1:15000, която беше доста трудна за четене, заради отпечатването и с принтер. Така лека полека достигнах до 4та точка, където ме очакваше пеперудата. Малко по-късно по “второто крило” видях Дизела и с него пробягахме остатъка му до общата точка. Той стартираше 3мин след мен и до този момент разликата ни беше много малка, в негова полза. Излизайки от пеперудата аз продължих уверено напред и на 14та КТ за 1ви и последен път имах малък аванс пред него. Не оптимален вариант за 15та (заради многото паднали дървета по пътя) и грешка от 2:40 за 16та обаче ме поставиха в положение да догонвам Кирил Николов по пътя към 17та точка. С малки изключения тук и там в микро-вариантите, остатъка от маршрута пробягах с него. В края на маршрута ми беше тежко да бягам по стръмните изкачвания и тогава се възползвах от “заека” пред мен с пълна сила.

Победител стана Кирил Николов с 1:56:44, аз – втори с 1:59:48, а Иво Каменаров – трети с 2:07:18.
КАРТА: ДП Маратон 1
КАРТА: ДП Маратон 2

На следващия ден се чувствах много добре, но пропуснах тренировката, защото смятам да си дам почивка до края на месеца с леки разтичвания и алтернативни тренировки. След този доста дълъг сезон и много тежки състезания, смятам, не за редно, а за задължително да взема поне седмица почивка, след която мога да започна тренировъчен процес за следващия сезон – 2012. Мотивацията и желанието ми за сериозни тренировки са много високо, а догодина наистина има много отговорни първенства, така че мисля, че ме очаква един вълнуващ и интересен сезон.

Categories:

Tags:

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Archives