Бронз от Държавното студентско по Крос

Вчера (20.11.) се проведе есенния студентски шампионат по крос в София, който, организаторите от АУС казват, че е началото на възраждането на студентския спорт и календар като цяло. Да се надяваме, че е така и един ден да достигнем нивото на студентския спорт на Щатите :).

В петък отидох в село Катунище, където имахме събиране на Вариант 5, обсъдихме доста неща от позитивите и негативите през изминалата година, а освен това изядохме и едно агне:). Събота сутрин, отново проведохме разговор и след това аз направих една бърза тренировка, заедно с „бат Мартин” и Камен на картата до Ичера. Много хубаво беше, но нямах време и затова беше кратичка.. Веднага след нея тръгнах към Търново и София, заедно с още няколко студенти, където ни очакваше Държавния студентски крос. Вечерта спахме в хотел Медик, близо до ВМА и в неделната хладничка сутрин се изнесохме към Борисовата градина и кортовете на Академик, където беше и трасето. Много голяма част от състезателите и публиката бяха ориентировачи, приятна обстановка, въпреки студеното време. Конкуренцията беше доста сериозна и състезанието оспорвано. При мъжете стартирахме около 40 студенти, като трябваше да пробягаме 6км – 3 обиколки по 2км.

Бягането започна доста бързо, но аз се постарах да не съм в челото, за да мога по-добре да разпределя силите си. Все пак не бях много уверен, след като цяла седмица бях тренирал само вторник (40-50мин разтичване) и събота (30мин разтичване в гора). Все още имах проблем с гърлото и не знаех какво може да стане. Всичко вървеше по план, освен това, че ми беше тежичко самото бягане. Лека полека, поддържайки темпото, изпреварих няколко студенти и бях в челната 6-ца. Втората обиколка беше най-тежка, защото знаех, че има още доста, а атлетите пред мен не намаляваха темпото:). Погледнах си часовника и като си видях пулса се поуплаших – не бях сигурен дали ще мога да се „прибера” до края. Преминавайки през старт-финала, започвайки последната обиколка, се съсредоточих и мобилизирах. По лекото кратко спускане в първата част на обиколката се позасилих и излязох на 3та позиция, след което трябваше да задържа силното темпо. Естествено имах визуален контакт с другите двама атлети пред мен – Красьо и Стоян. Във втората част на обиколката, където пък беше лекото кратко изкачване, знаех, че трябва да напъна максимално и така и направих. Поддържахме еднаква дистанция между нас, но изведнъж водачът в момента, Красьо, рязко намали темпото – явно силите му свършиха и го подминахме за нула време. Малко след това излязохме на финалната асфалтова права (около 150-200м), Знаех, че има някой зад мен – не бях сигурен кой, но чувах. Излизайки на асфалта усетих, че той тръгва – това направих и аз. Опитах се да бягам максимално и задържах 20-30м пред него, но уви, след това бях задминат от Сава Тодоров, който е най-добрия ни бегач на 800-1500м в момента. След като видях, че нямам шанс да направя такъв финален спринт, финиширах необезпокояван, заемайки 3то място.

Победител стана Стоян Владков с ~19:15, втори – Сава Тодоров с ~19:18, а аз трети с 19:26. Класирането нататък е – 4. Красимир Димитров, 5. Шенол Шемшидинов, 6. Емил Стойнев, 7. Ивайло Каменаров, 8. Александър Василев, 9. Златко Каменаров, 10. Пламен Иванов и т.н.

Доволен съм от бягането си, защото се справих с предизвикателство точно този ден. Това може да видите и по графиката на пулса ми, който беше необичайно висок. Все пак успях да избягам 15мин с пулс около 194-196! Вижте графиката по-долу (за по-голяма резолюция натиснете върху нея). Обиколките ми (по 2км) станаха 6:29.5 + 6:30.7 + 6:26.2.

ВТУ стана носител на купата в отборното класиране и при мъжете и при жените. Все пак златните медали бяха завоювани от наши студенти – Стоян Владков (ВТУ) и Диянка Давидова (ВТУ), както и бронзовите от мен, Иван Сираков (ВТУ) и Елмира Пановска (ВТУ). Много силно представяне на Великотърновския университет:).

В следващата седмица трябва да се възстановя напълно от грипа и контузията, които ме тормозят леко и да продължа с добрата работа от началото на месеца. Предстоят доста тежки тренировки през зимния период. Идния уикенд има планиран лагер на младежките гарнитури по ориентиране на Ксилифор, където смятам да използвам и посещавам тренировките, ако мога да помогна с нещо.

Междудругото беше гласувана Академичната награда и аз не съм победителят:), но с нетърпение очаквам Студентския празник и евентуалното раздаване на дипломите ни в края на декември.

ВРЪЗКА: ДСП Крос (sportal.bg)

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *