…Или национален шампионат по крос-кънтри, както е официално в календара на Българска федерация по лека атлетика се проведе днес при не особено приятни метеорологични условия в Самоков. Трасето, за учудване на мнозина, не беше на Боровец, както миналата година и както ще бъде на тазгодишното Европейско първенство по крос, на което България е домакин. Организаторите от Самоков избраха трасе в местността Ридо, в близост до града. Доколкото рабрах, решението е взето, тъй като едно състезание на трасето за Европейското първенство би нарушило настилката и съответно щеше да създаде още главоболия за организаторите :).

Заедно със Шабан Мустафа превземаме Ридо обиколка след обиколка

Заедно със Шабан Мустафа превземаме Ридо обиколка след обиколка

В този доста снежен и студен ден, мъжката група стартирахме в 14:40 ч, когато трасето беше придобило най-калната си и гадна форма. Дистанцията, както обикновено, беше 10 км, а аз не бях в топ-форма. Въпреки това целта ми беше да вляза в първите 6 и може би по-бавното темпо, заради състоянието на трасето, беше в моя полза. Лично аз имам някаква „вътрешна” спирачка и лесно преценявам какви са възможностите ми още след като стартирам. По този начин почти винаги стартирам с оптималната скорост, с която мога да изкарам цялата дистанция на такива кросове. Така стана и днес, от старта, след като се опитах да се измъкна от навалицата, хванах идеалното темпо, с което бягах почти през всички обиколки. Всичките ми обиколки станаха в рамките на 3:45 до 3:53, като само последните три надвишават 3:48.

В края справедливо заех удовлетворяващото ме 4-то място

В края справедливо заех удовлетворяващото ме 4-то място

Това темпо ми отреди да бягам заедно с Шабан Мустафа, като в началото аз водех, след което той излезе напред и в предпоследната обиколка използва леко огъващите ми се крака и се откъсна 20-30 метра, които така и не успях да стопя до края. Финиширах на 7 секунди зад него и бронзовия медал. Победител безапелационно стана Йоло Николов с 36:34, следван от Димчо Мицов с 37:47 и Шабан Мустафа с 38:06. Доволен съм от бягането си, предвид периода, в който съм в момента, а и освен това, с 4-тото си място най-вероятно ще имам правото да участвам на Европейското първенство по Крос, което ще се проведе в средата на декември месец на Боровец.

Въпреки студенто, гадно време и неприятно разкаляното и снежно трасе, все пак позитивните емоции и преживявания бяха много, така че дори и сега, с всичката умора, се чувствам добре и с нетърпение очаквам този един допълнителен час сън, който тази нощ ще имаме!

Вижте gps-трака и времената ми по километър в movescount. Резултати и снимки на фейсбук страницата ми: facebook.com/sirakov.page

Categories:

Tags:

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Archives