Измина доста време от последната ми статия – за Световното първенство в Италия, но отново съм „в играта”. Повече от месец бях в пълна почивка след най-важното състезание за сезона, тъй като имах проблем с ахилеса. Директно след като започнах отново да се движа обаче се „хвърлих” в Световното първенство за студенти, а след това и в Шампионата на Югоизточна Европа… и Държавното първенство. Седмица по-късно пък взех участие и в Държавното по Коло-ориентиране, а веднага след това и в петото издание на XCo Adventure Cup. 7 дни по-късно започнах и по-редовни тренировки, след като вече напълно се бях оттървал от проблема в ахилеса. Взех участие и в организацията за Държавното първенство по ориентиране за 12-18 години като контролен съдия, а през изминалия уикенд пък бягах на ДП по О-маратон на Шуменското плато. Общо взето не съм се задържал на едно място за повече от няколко дни, но не се оплаквам :).

WUOC 2014 Czech - BUL team

WUOC 2014 Czech – BUL team

На Студентското Световно в Чехия в средата на август месец се получи много тежко първенство за мен, въпреки, че пропуснах дългата дистанция. Още след първия старт цялото ми тяло беше изтощено и обвзето от мускулна треска, но избягах и другите 3 старта. Всъщност останах очарован, че успях да поддържам доста добра скорост на всички дистанции и дори имах желание за още.. Двете спринтови дисциплини бяха лесни технически, но пък за сметка на това средната и щафетата бяха по-интересни. Повече на сайта на първенството: wuoc2014.cz , може също да видите и картите ми от WUOC.

SEEOC 2014 Serbia, Ivan Sirakov on the start line of the Sprint

SEEOC 2014 Serbia, Ivan Sirakov on the start line of the Sprint

10 дни по-късно взех участие и в Шампионата на Югоизточна Европа, който се проведе във и около Нови Сад, Сърбия. Трите горски дистанции се проведоха с една финална арена и това направи второто и третото бягане не чак толкова интересни. Районът беше подходящ за дълга дистанция, но за средната и щафетата, особено след като вече си минавал през местата, не беше толкова интересно. В последния ден от шампионата беше и спринта, където определящо беше бягането, защото районът не беше много труден технически. Постарах се да бягам на ниво, въпреки, че все още физически ми беше много тежко и останах разочарован само от средната дистанция, където ориентирането ми беше много слабо. Може да видите и картите ми с gps (и резултати) от SEEOC.

BUL team won the team standings in both SEEOC and SEEMOC in Serbia

BUL team won the team standings in both SEEOC and SEEMOC in Serbia

3 дни след като се прибрахме от Сърбия трябваше да съм на Боровец, където започна и програмата на Държавното първенство с нощно ориентиране, следвано от стартовете в спринта, дългата и щафетите. Не бях никак щастлив, че най-важното състезание в България се провежда на райони, които се използваха месец по-рано за Световното младежко първенство, а маршрутите бяха… да кажем просто предсказуеми. След двата „блока” със стартове в Чехия и Сърбия вече бях сравнително по-добре физически и имах високи цели за стартовете и тук. Справих се добре на нощното като сведох до минимум грешките и бягах с постоянна скорост, което беше достатъчно да защитя титлата си от предната година. В спринта на следващия ден, дори свежите участници, пропуснали старта предната вечер, които заеха 2-ро и 3-то място, не успяха да бягат с моята скорост – доста учудващо предвид чувството, че бях спрял :). В дългата дистанция допуснах безброй грешки, най-фаталната, от които беше, че пропуснах една точка, прехвърляйки си погледа напред. В последния старт, в драматичен трети пост успях да финиширам 1-ви и да защитя победата на СКО „Вариант 5” от 2013. Вижте картите ми от всички Държавни първенства за 2014.

Справих се добре със стартовете от държавното първенство край Боровец

Справих се добре със стартовете от държавното първенство край Боровец

В тазгодишния XCo Adventure Cup реших да участвам в последния момент, но пък не съжалявам, защото това ми донесе още от онези незабравими моменти, много емоции, болка, която много бързо се превърна само в истории, удовлетворение и кеф! А, освен това и 5-та поредна победа :). След 4 години в отбор с Дизела, през тази бях със Станимир Беломъжев, а името ни беше „Добри хора, добра работа”. Организаторите се бяха постарали и за пореден път изданието беше по-тежко от предишните! Най-забележителен беше вторият етап – пешеходен, поне два пъти по-дълъг от досегашните пешеходни етапи – 100 км, с преминаване от Южна България в Северна и обратно… Цялото състезание отново беше изпитание, истинска проверка на психическата ни издръжливост, на волята ни и на, разбира се, физическата ни подготовка и способности! Както винаги в такова дълго състезание имахме много върхове и спадове, но заедно с Тачо бяхме супер екип и се подкрепяхме, възспирахме и надъхвахме, когато се налагаше. По време на колоездачния етап, когато имах малко проблеми с колелото, като по-опитен колоездач, Тачо ми даде неговото и се „бори” с моето. В края на пешеходния етап си сменяхме и обувките. Пълна симбиоза по време на цялото състезание, за да се справим с всички предизвикателства по най-добрия начин. Искрени благодарности към спонсорите, подкрепилите участието на отбора ни – Илина ООД, Михаил Масарлов и ek!p!rovka.com. Вижте GPS-тракинг от състезанието.
Репортажи на Нова телевизия – първи / втори. Статии на списание 360 за състезанието.

Adventure Cup 2014 - Team "Good people Good work" - Ivan Sirakov and Stanimir Belomazhev

Adventure Cup 2014 – Team “Good people Good work” – Ivan Sirakov and Stanimir Belomazhev

Adventure Cup 2014 - Good people Good work on their way to the victory

Adventure Cup 2014 – Good people Good work on their way to the victory

Само седмица след като приключи това нечовешко състезание, започнах редовен тренировъчен процес, което може да се смята и като начало на подготовката ми за 2015 година. През първия уикенд на октомври се проведе и Държавното първенство за 12-18 годишни във В. Търново и района на село Шемшево. Като контролен съдия за втора поредна година на тези състезания, съветът ми към всички следващи организатори, не само на ДП, но най-вече – опитвайте се да правите нещата от рано, подгответе си всичко предварително, за да имате достатъчно време да изчистите всички най-малки, но важни, детайли – тези, които ще направят състезанието ви перфектно и харесвано. Много отбори, състезатели и съпътстващ „персонал” харчат парите си и идват да се борят за медалите, да се забавляват, да си „купят вашия продукт”, затова постарайте се техните пари да не са напразно похарчени! Работете по организацията на състезанията си с желание, защото според мен в България ни липсват качествените карти и състезания!

Adventure Cup 2014 - My feet didn't look nice after the tough race.

Adventure Cup 2014 – My feet didn’t look nice after the tough race.

Adventure Cup 2014 - We were happy after all

Adventure Cup 2014 – We were happy after all

Взех участие и в купа „Тетевен” и Троянския маратон, които за мен бяха перфектни тренировки. Тежки райони и в двете състезания, без големи грешки за мен и много хубаво време изпълниха уикенда с позитивни емоции. Освен това наградата, която спечелих в Троян също беше доста привлекателна – уикенд за двама в хотел с минерален басейн – остава да намеря време и за него :). Карти: Тетевен / Троян.

Good people Good work dressed officially! :) Adventure Cup 2014 winning team

Good people Good work dressed officially! 🙂 Adventure Cup 2014 winning team

През изминалия уикенд се проведе и последното държавно първенство за годината – разпределиха се медалите и в маратона по ориентиране. Арена на проявата беше Шуменското плато и въпреки, че времето беше леко хладно, то за бягане беше идеално. Справих се добре със задачата на техническия ръководител и всички премеждия, които имах по време на маршрута, затова съм доволен от представянето си, въпреки, че останах 2-ри.

Стартирах уверено и минавах през точките една по една, с лекота и удоволствие. Растителността в последните години значително е израстнала и освен, че така ориентирането беше по-интересно, то и скоростта не беше чак толкова висока. За съжаление след 7-ма КТ в едно от тези „зелени” полета с доста клони изгубих едната си контактна леща. Нямаше паника, не ми беше за 1-ви път – спрях, извадих резервната и малко по-късно продължих. Уви… 200-300 метра по-късно, точно когато видях стартиралия 6 минути пред мен Владо Атанасов, отново бях ударен от клон в същото око. Загубих и новата контактна леща и не можех да повярвам, че това се случва. Имах чувството, че просто съм я разместил и спрях, порових из окото, но уви – без резултат. Продължих напред и на 8-ма КТ, където имаше подкрепителен пункт, си измих ръката и отново порових – със същия ефект. Продължих за следващата все още опитвайки се да изровя нещо, но вместо това, 100 м по-късно осъзнах, че бягам в грешна посока, повлечен от други състезатели. Обърнах се и продължих. Преглътнах проблема и опитах да се нагодя по създалите се обстоятелства.

От там до 15-та КТ темпото ми беше малко по-слабо, като се опитвах където е по-чисто да натискам повече, а където беше по-кофти и липсата на добро зрение ми пречеше, да съм по-концентриран. На 18-та КТ успях отново да застигна Владо Атанасов, а през последните няколко километра единственото, за което мислех беше как на смяната на картите ще отида до колата и ще си сложа още една резервна леща, за да върна удоволствието в ориентирането си. До смяната бях напреднал малко спрямо Владо, но докато „бях в бокса”, ме беше минал отново и за 1-ва КТ от втората карта отново трябваше да го настигам. През тази част отново се чувствах добре, но направих една малко по-осезаема грешка – паралелно пътче по средата на отсечката за 9-та, което го нямаше на картата ме подведе и изведнъж видях асфалта много близо до мен.. Спрях и се зачудих – прецених, че вече е по-добре да изляза на него и така загубих около минута. В крайна сметка общо загубих около 5 минути заради контактните лещи и около 2 минути грешки тук-там. Цялостно добро състезание технически, владеех напълно положението и съм много доволен.

Победител стана Кирил Николов, аз заслужих сребърния медал, а Владо Атанасов – бронзовия. Пробягах 24,6 км по вариант с 530 метра денивилация за 2:06 часа. Картата ми с gps-вариант вижте тук: ДП Маратон 2014

BG Champs in Ultra-long - prize giving M21E

BG Champs in Ultra-long – prize giving M21E

Предстои ми да взема участие в Държавното първенство по Крос, което ще се проведе в събота на Ридо, Самоков. Очаква се да бъде доста тежко и оспорвано състезание, с доста сериозна конкуренция, тъй като предстои Европейско първенство в България в началото на декември. Прогнозата за времето обещава нещата да се влошат доста в следващите дни, така че 10-те километра в събота може да се окажат неприятно тежки. Много скоро ще разберем…

Categories:

Tags:

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Archives