През изминалия уикенд се проведе държавното първенство по нощно ориентиране в околностите на Варна, а също така и първата организирана смесена щафета в България, която от догодина също ще бъде официално държавно първенство. Бягах стабилно и спечелих нощния старт без проблеми, а в първата историческа смесена щафета заедно с Надежда Стоянова, Валентин Паскалев и Мартина Джулиева също се окичихме със златните медали.

След като се прибрахме от Румъния и Шампионата на Югоизточна Европа се чувствах добре и свеж, но реших в понеделник просто да покарам колело, предвид предстоящото състезание – XCo Adventure Cup 2013. Така и направих – покарах 20-тина километра предимно по черни пътища и пътеки и бях много доволен, но след като се прибрах в къщи се контузих и то по много комичен начин. Последните години успявам все по-успешно да се предпазвам от контузии, но тези, които предизвиквам в „нелепи ситуации” все още са проблем:)). Болката е в коляното и все още не е изчистена. В първите два дни не можех да ходя, като постепенно ситуацията се подобри и в петък можех да се затичам, въпреки проблема. Същия ден започнах да пия и противовъзпалителни хапчета, за да помогна на възпалението и да изчистя проблема по-бързо, в името на адвенчъра.

Подгряващ спринт на Побити камъни

И така, отидох във Варна за участие в Държавното първенство по нощно ориентиране без да съм тичал от Румъния, но не липсата на бягане ме притесняваше, а коляното. Пуснах се на „подгряващия спринт”, който беше организиран преди нощното от Бегун на картата на централната група Побити камъни. А малко по-късно мъжкият маршрут беше дълъг 8,8 км с 35 контролни точки и 200 м сборно изкачване. За съжаление конкуренцията не беше на обичайното ниво в България, защото липсваха по-голямата част от силните състезатели. Аз стартирах уверен и намирах точките лесно – с добра светлина и свежи крака всичко вървеше както трябва. Направих само една по-голяма грешка около 1 мин и няколко малки. Пробягах маршрута за 54:55 мин и спечелих титлата в нощния шампионат пред Андрей Абаджиев и Иван Димитров респективно с 68:04 и 72:00 мин.
КАРТА: ДП Нощно 2013

ДП Нощно 2013

На следващия ден беше организирана тестовата смесена спринтова щафета от варненския клуб Бегун, който догодина ще организира и първото държавно първенство в дисциплината. В елитната група маршрутите бяха дълги около 3,2 км, а район на състезанието беше квартал Аспарухово. Нашият отбор беше в състав Надежда Стоянова, Валентин Паскалев, Иван Сираков и Мартина Джулиева и с добри бягания на всички се наложихме над основните конкуренти – Златимира и Андрей Абаджиеви, Иван Димитров и Валерия Станева. Тази дисциплина влиза и в програмата на Световното първенство от догодина, а също така и в програмата на Студентското Световно първенство. Точно този формат жена-мъж-мъж-жена ще бъде използван навсякъде и се надявам това да стане „българската дисциплина”. Всички знаем, че най-големите ни успехи в ориентирането са в спринтовата дистанция, така че, защо не „спринтова смесена щафета”?
КАРТА: Смесена щафета

Смесена щафета

Тази седмица отново продължих с пасивната почивка и се надявам да изчистя най-сетне този дразнещ проблем в коляното, за да мога да участвам спокойно на тазгодишното издание на екстремното състезание на България – XCoAdventure Cup 2013. Вече има малко повече информация относно препятствията, които ни очакват и едно от тях е 1,4 км плуване, заедно с багажа си, което определено не е от любимите ми, но ще се справим. Очакват ни още над 160 км колоездене, над 50 км бягане/ходене, а също и катерене, стрелба с лък и т.н. Очаква се отново да бъде едно интересно, шантаво и забавно приключение.

Categories:

Tags:

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Archives