Държавното първенство и 3ODays преминаха гладко

След като започнах постепенно да тренирам ежедневно на 12-ти този месец взех участие в няколко състезания. Като за начало спечелих трите индивидуални старта на купа „3ODays” организирана от клубовете на Ямбол и Сливен, а през изминалия уикенд взех и три медала от провелото се Държавно първенство край и в град Хисаря – също като миналата година се наредих втори на Спринт и Дълга, но този път отборът ми в щафетата победи.

На връх Ботев (2376м)

Започнах тренировъчния процес с едно бягане до връх Ботев в Стара планина, заедно с Апостол Атанасов. Още от есента много исках да се кача на този първенец, защото досега не бях, но все не се намираше време или компания. Ден преди Кирил Николов да покори 5-те първенци на най-високите планини у нас, и ние се изкачихме до този в Стара планина. Беше стръмно и приятно, а и този ден тествах новите маратонки на Salomon – Sense Ultra, които определено допринесоха за хубавите емоции. За удобствата и качествата на маратонката няма да споменавам, но един факт, който ми се наби ще – след бягането в маратонките си аз имах по една тревичка, докато Папи извади по една шепа боклуци и камъчета. Може да видите галерия със снимки във фен-страницата ми във фейсбук.

3odays 2013

В края на седмицата предстоеше едно от състезанията в България, които са организирани с много положителна енергия, замисъл и ресурс – два отбора за поредна година влагат неимоверни усилия да доставят на нас състезателите много положителни емоции и преживявания. С иновативни идеи в забавните формати и добри стандартни стартове мисля, че успяха. Спечелих и в трите индивидуални старта – спринт и две средни дистанции, със стабилни бягания. Може да видите картите ми от 3ODays тук.

3odays 2013

Седмица по-късно пък се проведе и Държавното първенство за 20-21 години край и в град Хисаря. Участниците при девойки, младежи, жени и мъже се бореха за титлите в спринта, дългата дистанция и щафетите. Нашият отбор „Вариант 5” бяхме едни от малкото, които бяхме в Хисаря още в четвъртък и имахме повече време за адаптация и почивка преди първия старт. В петък следобяд организаторите ни бяха подготвили спринт в града, парковете и част от крепостта. Очаквах да бъде доста скучно и затова се радвам, че все пак имаше няколко по-интересни отсечки и беше добре да си подготвен предварително. Избягах маршрута си добре, като изключим една по-голяма грешка 12-14 секунди, защото наближавайки точката не вдигнах главата си, а просто „натисках газта”. Освен това имах и една по-осезаема несигурност в края на маршрута (за 17-та КТ), която ми коства още 4-5 секунди. Наредих се на второ място, на 15 сек след победителя Кирил Николов (15:34). Трети стана Григор Караиванов (16:47).
КАРТА: ДП Спринт 2013

Държавно първенство 2013 Спринт

Втория ден от Държавното първенство се проведе Дългата дистанция. Не много внушителна дължина на маршрута 10.8км, но пък с доста изкачване, така че не очаквах да е леко. За сметка на дължината, контролните точки бяха много – цели 35, което според мен беше минус за качеството на маршрута. Все пак имаше една вариантна отсечка, след видимата КТ – 28-29. Направих две по-големи грешки – най-голямата беше за 26-та КТ, точно след видимата, където не бях достатъчно прецизен с посоката, а беше трудно да оправиш гъстотите на този склон. Втората по-голяма загуба беше не оптималното ми излизане от 21-ва КТ – трябваше да пресека дерето веднага и да не губя нито метър височина. За тези две точки загубих около 2:30, а с още 4-5 малки грешки общата загуба ми е около 3:30 мин. Бях сравнително доволен от бягането си, удоволствието не беше пълно само заради грешката ми на 26-та КТ. Кирил Николов отново победи, с 73:59, аз останах втори с 78:34, а трети се нареди Николай Димитров с 86:23.
КАРТА: ДП Дълга 2013

Държавно първенство 2013 Дълга

Първенството завърши с щафетното състезание, а нашият отбор при мъжете определено беше фаворит. Треньорското ръководство постави Ивайло Петров на първи пост, втори бягах аз, а трети – Дизела. Петров стартира бързо, но силите му стигнаха само за да ми предаде на 7-ма позиция, на 5:30 от водачите и на 5 мин от основните ни конкуренти Бегун Варна. Аз знаех, че трябва да стопя колкото мога повече от този аванс, за да поставя Дизела в по-добра позиция за победа. Концентрирах се върху ориентирането, когато беше нужно, но маршрута позволяваше да обръщам специално внимание и на бягането. Успях да застигна постовете на Браун тим и Ловеч още в началото и се поуспокоих, но след това не видях никой друг. Една точка преди видимата направих и единствената си грешка – около 1 мин – подцених ситуацията, защото бях минавал от там предния ден. След като минах на видимата, чух, че изоставам с над 3:30 мин от Ивайло Иванов (Бегун). Натиснах рязко газта и в последната част от маршрута, който беше почти изцяло по поляни бягах много бързо. Дори мен учудвам с разликата, която съм направил в една от двете отсечки в спускане – от 13-та за 14-та бягам за 42 сек, а второто време е 58 сек (при еднакви „вилици”). В крайна сметка стопих аванса до благоприятните 50 секунди, като грешка от 1 мин на Ивайло Иванов помогна за това. Кирил Николов не пропусна да спечели и третия си златен медал този уикенд, финиширайки нашата щафета на 1-во място.
КАРТА: ДП Щафета 2013

Държавно първенство 2013 Щафета

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *