Измина целият зимен сезон по лека атлетика в България… за 4 дни. Държавните първенства в зала за всички възрасти се проведоха от 8 до 11 февруари в зала Добротица, в Добрич, както и турнир Академик. Аз записах 4-то и 6-то място, съответно на 3000м и 1500м при мъжете. Не останах особено доволен и от двата резултата, въпреки че подобрих личните си постижения – 9:02.55 и 4:13.87.

В петък беше първият ми старт – 1500м, на който бяхме разделени в две серии – аз бях в бавната, защото нямах постижение от предните години. Опасявах се, че ще трябва да водя сам бягането си.. но след като разбрах състезателите и в моята серия си мислех, че няма да е така и спрях да се притеснявам за това. Единственото лошо нещо в залата беше, че часовникът не се виждаше от пистата… а само от трибуните. Аз, след като се настроих за преследване на един-двама по-бързи лекоатлети, махнах дори часовника си и очакванията ми бяха да бягам с тях преко сили. Уви, след като стартирахме, чувството беше много леко, но като преминахме през 200м и се чу някой да съобщава обиколката – 36секунди ииии моментално разбрах защо. Вече закъснявахме, а аз мислех, че ще е точно обратното :). Не чувах как минаваме обиколка по обиколка, но темпото се вдига и затова останах на задната позиция. Преминахме през 1вия километър 2:54+ и в този момент разбрах, че не мога да постигна резултата, който си бях поставил за цел (нормативът определен от БФЛА за точкуване – 4:09.27). Взех нещата в свои ръце около 450м преди финала и вдигнах рязко темпото. В последните метри бях победен от един състезател, но така или иначе в този момент бях разочарован от времето си. След като завърши и втората, по-бърза, серия, се оказа, че се нареждам на 6-то място в крайното класиране с 4:13.87. Победител стана Иван Попов с 3:54.76.

В събота на най-дългото бягане в зала – 3000м, бяхме само в една серия – решението със старта отново беше малко трудно, защото имаше трима, които ни превъзхождаха и останалите се „скатавахме”. Оставих тройката да бягат напред, а аз поведох втората оформила се група. Не исках да се повтори бавният старт от предния ден, но уви – преминахме 3:01.5 на първи километър, което не беше съвсем според очакванията. След няколко размени на водачеството с другите момчета около мен, преминахме втория километър на 3:03.8, което беше още по-бавно от очакванията, но аз така или иначе не бях поглеждал часовника си по време на бягането и не знаех как точно се движим. Малко по-късно, на около 2300м излязох отпред и започнах финалната си атака. Последен километър – 2:57.2 – и ново лично постижение на 3км – 9:02.55. Уви, въпреки това, не бях особено щастлив, че не преминах дори границата от 9мин, но пък отдавна не бях бягал състезание по лека атлетика на писта, затова смятам, че не успях да реализирам на 100% възможностите си. Останах на 4-то място, а победител стана Йоло Николов с 8:33.32.

Много ориентировачи бягаха добре на провелите се държавни първенства – Апостол Атанасов стана шампион с много силно бягане на 3000м на младша възраст, а Валентин Паскалев спечели бронзов медал в същата дисциплина, но при старшата възраст. Кристина Иванова пък спечели сребърен медал на 3000м при девойките старша възраст.

В петък заминаваме на лагера в Португалия, където надявам се, ни очакват много силни тренировъчно-състезателни 10 дни :). Може да следите, предполагам, информация и резултати на сайтовете на двете състезания – POM 2012 и XIII MOC.

Видео клип от 1500м мъже – slow motion на 1ва серия може да видите в youtube канала ми или на линка: 1500м мъже

Categories:

Tags:

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Archives