Току-що се върнах от тренировъчния лагер в Португалия, който очаквах с нетърпение предвид ниските температури и доста голямата снежна покривка в България през последния месец. Бях забравил какво е карта, какво е да бягаш в гора… какво всъщност е ориентирането – удоволствие. За периода 18-26 избягах/ме 17 технически тренировки. Всички карти от лагера може да намерите на ivansirakov.com/mapsкато изберете All categories.Дните преди да заминем за Португалия (на 17.02 петък), се поразболях – заболя ме гърлото и заради това се опитах да се пазя като дори си дадох почивен ден на 16ти, а след като пристигнахме и се настанихме на следващия ден разтичахме едва 2км. Уви тези два дни „отпуск” не бяха достатъчни, за да ми мине гърлото, но нямаше време за повече – Portugal O’meeting започваше, в околностите на Viseu.Не успяхме да отидем на моделно бягане и директно стартирахме в първия старт – Дълга дистанция. Районът беше много тежък за бягане, заради многото камънаци, а това от своя страна спомогна и за по-трудното ориентиране. Не бях доволен от самото си ориентиране, въпреки, че не правех съществени грешки, като изключим края на маршрута, който беше катастрофален. Победител стана Thierry Gueorgiou (FRA). Вечерта участвахме и в нощен спринт, който също беше много интересен и „завързан” с всичките зидове и тесни улици.

На втория ден от РОМ, арената и районът бяха едни и същи, но този път ни очакваше средна дистанция. Добро начало, много по-добър контакт с картата, но направих няколко много големи грешки, които развалиха общото чувство за по-добро ориентиране. Може би прибързвах и губех концентрация. Победителя този ден беше Baptiste Rollier (SUI).

Третия ден беше WRE стартът, носещ точки за Световната ранглиста – средна дистанция, на малко по-различен район, но също толкова техничен и труден за бягане, а може би и повече. Поредното интересно състезание, което Thierry спечели, а моето бягане отново имаше колебанията между добро ориентиране и грешки.

Последният ден от РОМ беше преследване – дълга дистанция. Същата арена като предния ден, но картата обхващаше по-голям район. Стартирах добре и като цяло съм доволен от ориентирането си, защото през повечето време владеех много добре положението, имах добър контакт с картата, но уви – направих две големи грешки на 3та и 17та точка, както и някои по-малки. Краен победител в РОМ закономерно стана Thierry.

Аз лично останах очарован от районите, които ни предоставиха организаторите на поредния РОМ, който беше посетен от целия световен елит. Освен добрия климат, португалците се стараят да ни предложат най-доброто, на което са способни и заради това всяка година елитът в нашия спорт и не само „повтарят”. При възможност аз също ще се върна и следващата година.

След като РОМ приключи, нашата група от 6 българи останахме в същия хотел за още два дни тренировки на районите в планината. Някои от тях бяха от РОМ 2007 и определено бяха много предизвикателни и уникални. На места много ми напомняха на невероятните райони, които пък ни предложи Австралия на Световното младежко през 2007. На една от тренировките пробягахме повторно и WRE средната дистанция, отчитайки направените грешки по време на състезанието. С Дизела направихме като бонус една нощна тренировка и един спринт.

Следващия петък (24.02) се преместихме на юг, в Marinha Grande, където направихме само една тренировка – моделно бягане за предстоящите два старта през уикенда. Напълно различен тип район с много по-малко изкачване и много форми на релефа, както и доста добре проходима гора. Първия ден от XIII MOC беше WRE Дълга дистанция – 18,8км. Като цяло се справях с ориентирането, но допуснах няколко грешки от загуба на концентрация и подценяване на отделни точки. Общо грешки около 5-6 минути бяха изключително много за този тип район (въпреки, че и Thierry има 4мин грешки). Победител стана Olav Lundanes.

Следващото бягане след тази тежка дълга дистанция беше още вечерта – на втория нощен спринт за лагера – 3.9км в градчето. Все пак не се чувствах безпомощен и напъвах – сбърках на 10та точка, където не бях разчел непроходими зидове.. и изгубих 40 секунди. Около 15-20 секунди загубих пък на 5та точка, където явно контролния знак беше откраднат – затова и впоследствие съм декласиран, защото просто нямаше как да перфорирам точката си 😀 (бях от последните стартирали). Дизела също бяга бързо и ме победи с 1:50, но много по-впечатляващо е времето на един от призьорите и на дългата по-рано – Jerkel Lyssel, който пък е на почти 4мин пред мен.

Последния ден от лагера беше и XIII MOC Средна дистанция – 7.3км в супер елита на същия много бърз и с добра видимост район. Аз направих най-доброто си бягане за лагера точно на този старт като грешките ми се събираха в 1 минута. Бях уморен, но се стараех да поддържах висока скорост и на финала бях на 4мин след победителя Thierry. Въпреки не малката разлика, останах доволен от доброто бягане за край на лагера. Следобед отидохме още веднъж на района от състезанието и аз пробягах маршрута на М35, с което се довърших тотално.

На следващия ден, още в 2ч трябваше да станем и да отпътуваме към Лисабон иии България. Уви, багажите ни не пристигнаха на време, но се надявам, че няма да мухлясат, до утре сутрин, когато би трябвало да ги доставят по места. В Португалия имахме дни с 20-21 градуса, но за съжаление се върнахме отново на доста по-студената България… а и прогнозите не са много хубави. На 5ти март обаче отиваме на лагер на Приморско за седмица, където времето би трябвало да е много по-добре, а райони и карти за трениране има, така че очаквам сериозна подготовка и там.

Всички карти от лагера може да намерите на ivansirakov.com/maps като изберете All categories и 2012 година.

Categories:

Tags:

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Archives