Лагерът в Приморско на ниво, участие и в Мездра

На 3ти март тайфа ориентировачи взехме участие на традиционния шосеен пробег в град Мездра, където дистанцията за мъжката група беше 5км. Доста от силните лекоатлети бяха там, както и Кирил Николов. Бягахме здраво – Дизела зае 3та позиция, а аз – 5та. Останах доволен от бягането си като цяло, но не и от последната обиколка (500м), която започнахме в група – като цяло съм бавен и не успях да устискам на финалния спринт на другите 4ма бегачи. Победител стана Иван Попов. Трето място зае и Валентин Паскалев при старшата възраст.

Може да видите клип от бягането на мъже и жени в моя youtube канал – Шосеен пробег Мездра.

В понеделник (05.03) обаче, както вече писах, отидохме на Приморско с националния отбор по ориентиране, където тренирахме цяла седмица. За съжаление малка част от отбора взеха участие – Дизела, Златко Каменаров и аз, заедно с треньора Тодор Педев. Радвам се, че се организирахме и проведохме този лагер, защото определено тези лагери са много важни за подготовката ми. Времето беше сравнително добро – може би малко студено, но въпреки всичко без валежи и сняг… така че – перфектно, за да може да тренираме както трябва. Така и направихме.

Всеки ден преди закуска бягахме по 3-4км, от понеделник до петък тренирахме по два пъти ориентиране, а уикенда – по веднъж. Имахме възможност да избягаме финалите на Средна и Дълга дистанция, които заедно с две интервални тренировки бяха най-здравите, основни тренировки. Аз лично бягах стабилно на средната и дългата от Европейското, като изключим една много груба грешка от 4:30мин на по-късата дистанция. Въпреки, че районът е по-проходим и с много по-добра видимост от времето, когато се проведе Европейското първенство, съм доволен от скоростта и времената, за които избягах маршрутите. Отново идва тази доза мотивация и желание за състезания с висок ранг, където да се изправя пред предизвикателството – да покажа най-доброто от себе си в най-точния момент. Очаквам ги!

Много скоро започва сезонът и в България… а моят календар е препълнен със състезания – всеки уикенд, буквално, е зает със стартове и така до самото Световно първенство в Швейцария през юли месец, което определено е най-важната цел и тази година. Разбира се, че Европейското първенство, което се провежда на всеки две години, в Швеция през месец май също е една доста сериозна проява, нооо за съжаление все още не се знае колко човека ще изпрати Федерация Ориентиране на нейни разноски и нещата клонят към 1 мъж и 1 жена. Един от недостатъците на всички тези състезания и контролни стартове в България е, че тази пролет няма да имам възможност да отида в Скандинавието. Въпреки това мисля, че правя крачките напред и се надявам това да проличи скоро.

Всичките 12 технически тренировки са качени в картния ми архив на сайта. Може да ги намерите на ivansirakov.com/maps.

Идния уикенд ще се проведе Държавното първенство по Крос, в Луковит, на което всяка година много ориентировачи вземат участие и все повече започват да играят важна роля в разпределението на челните позиции. Трасето е равнинно, с лек профил и обиколка 1км. Мъжката дистанция е 10км, а целта, която смятам да си поставя заставайки на старта в събота е спечелването на медал. Никак няма да бъде лесно, но се надявам, че подготовката от зимните месеци ще проличи. През 2009 спечелих сребърен медал, но при младежите, през 2010 Дизела спечели титлата в мъжката група, а 2011 остана трети. Аз също участвах през 2011 при мъже, но останах на 6-та позиция. Много скоро ще видим дали в отсъствието на Кирил Николов, ще мога да защитя растящото реноме на ориентировачите в мъжката група, като спечеля поредния медал. Поне още два-три медала могат да бъдат спечелени от ориентировачи в различните възрастови групи – надявам се, че това ще се случи.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *