Ърбанатлон 2013

Взех участие в Ърбанатлона, който беше организиран за първа година в България от списание Men’s Health. Състезанието беше със сериозна организация и старт-финал в парка зад музея „Земята и хората” в София, в близост до НДК. По 7 километровото трасе ни очакваха 8 препятствия. А на старт застанаха около 600 участника и то защото организаторите бяха определили тази цифра за лимит. Привлекателни награди за първите трима, но при наличието на най-силните ни лекоатлети на средни и дълги бягания в стартовия списък, бяха трудни за „достигане”. На всеки трезво мислещ човек, още преди старта му беше ясно, че бягането, а не препятствията, ще определи класирането. Останах на най-кофти мястото, а именно 4-то и бях задминат в последните 200 метра от дистанцията.

Men's Health Urbanathlon 2013

Най-интересното препятствие беше първото – преминаване през поле от разпръснати автомобилни гуми, с дължина 30 метра. Успяхме да се отделим от навалицата на старта и да минем през него необезпокоявани. За тълпата по-късно обаче може би предизвикателството е било още по-голямо. Темпото беше изключително високо, но се опитвах да се държа заедно с водачите. Бяхме група от 5 човека – лекоатлетите Йоло Николов, Митко Ценов и Александър Йотовски и двама ориентировачи – Иво Каменаров и аз. Между 3-то и 4-то препятствие останахме с един по-малко, а около 5-то изпуснах двамата лидери – Йоло и Митко. Останах на временната 3-та позиция, но плътно следван от Александър. Темпото ми спадна, но се опитвах да натискам. Задържах се на тази позиция докато не се видя финала пред нас. В този момент, точно преди последното препятствие, бях задминат от Александър Йотовски и нямах отговор. Останах на 40 секунди след победителите „хванати за ръце” Митко Ценов и Йоло Николов. Пробягах разстоянието за 23 минути. Резултати.

Men's Health Urbanathlon 2013

Men's Health Urbanathlon 2013

Същия ден по-рано беше проведен и контрол на подготовката на кандидатите за националния отбор по ориентиране на писта, а на следващия – на крос. На 5000 м на пистата в НСА Григор Караиванов направи добро бягане и записа 15:40 мин, а на кроса 15 км в Западен парк Иво Каменаров се наложи с 54:25 мин. За съжаление последните години не съм имал възможност да бягам тези 5000 м писта състезателно по ред причини. Най-доброто ми бягане на писта е от 2009 г. на държавното първенство на 10000м – 32:15 мин. Същата година бягах и кроса в Западен парк за 53:10. Мисля, че догодина ще приоритизирам тези две бягания, за да мога да направя сравнение.

Men's Health Urbanathlon 2013

От друга страна, регламентът за определяне на националните отбори отново не беше напълно актуален при определяне на отборите. Преди две или три години бях на събрание, когато той се приемаше и като цяло бях „за” всичко в него, но очевидно, че трябва отново да бъде сериозно преработен. Предполагам, че основното, което трябва да се вземе предвид е точно тези контролни на писта и крос. Трябва да се заеме ясна позиция относно покриването на нормативите и как то ще бъде обвързано с участието на съответните Световни първенства. Очевидно е, че няма как хора с непокрит норматив да не участват на съответните световни първенства – както е записано в регламента сега. Може би както и преди години предложих, покриването на нормативите трябва да се обвърже с „пари” – например при непокриването на нито един от нормативите трябва да си платиш 50% от разходите за участие или 100% или пък хората, които са покрили нормативите получават някаква допълнителна екипировка (бутонки, компас), а тези без норматив – не получават. Варианти много, в зависимост от средствата на федерацията. Друг вариант е да се премахнат изобщо, но…

Убеден съм, че тези физически нормативи са една основна база, без която призово класиране на Световно първенство не може да бъде постигнато. В днешно време няма толкова техничен район, на който физическите качества да не са от значение. Смятам обаче, че е важно регламентът да бъде така изработен, че да може да се спазва. Още веднъж, моето мнение е, че състезателите, участници на световни първенства, могат да се определят само от контролните по ориентиране, а покриването на физическите нормативи да определя средствата, които ще бъдат разходвани за дадения състезател. А какво мислиш ти?

/Снимки: Орлин Станев и www.urbanathlon.bg/

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *