Медал от ДП Крос

В събота (17-03) се състоя Държавното първенство по крос в Луковит, а моите прогнози за 4 медала, спечелени от ориентировачи се сбъднаха – едно злато и три бронза в „нашия” актив. Лично за мен беше важно, че аз успях да изпълня целта си – стартирах уверен в едно тежко бягане с добра конкуренция и се борих до края, за да спечеля втория си медал от държавно по лека атлетика в мъжката група. Останалите ориентировачи с медали са Апостол Атанасов (злато при младша възраст), Валентин Паскалев (бронз при старша възраст) и Кристина Иванова (бронз при старша възраст).

В същия този ден – 17-03, в самия му край 23:40ч, сестра ми роди първото си дете – Николай – 3150г, 49см – така че вече официално съм вуйчо. Пожелавам им да са винаги щастливи и Николай да ги радва и усмихва всеки един ден! А аз ще го науча как да бяга в гората :)).

Снимка: bgathletic.com

Обратно на сутринта – беше първия доста топъл ден тази година, затова имаше доста състезатели, които загряваха по къси гащи и ръкави. Знаех, че е хубаво да пия течности, защото обезводняването в 14ч по време на мъжкия старт щеше да бъде доста засилено. Както знаете, вече бях изяснил целта си за това бягане и тя беше да спечеля медал. Знаех, че подготовката ми през зимата мина доста добре като направих два-три доста силни лагера (респективно Варна, Португалия и Приморско) – въпреки, че последните два бяха само с ориентиране, то бягането в гора определено беше в голяма полза за ДП Крос и физическата ми подготовка. Точно заради това бях уверен в себе си и решено тръгнах в челото на групата, следвайки из късо миналогодишния победител Йоло Николов, който води 90% от бягането. Честно казано, очаквах той да спечели и затова останах много очуден когато той прекрати бягането си в началото на последната обиколка.

Снимка: bgathletic.com

Бягахме абсолютно равномерно през цялото бягане като изключим финалните обиколки – първи километър преминахме 3:19.6 и продължихме с 3:22.2 + 3:22.0 + 3:22.4 + 3:23.7 + 3:23.3 + 3:23.4 + 3:22.9 + 3:16.5 + 3:07.2. Инициативата в средата на 9та обиколка взеха, до тогава стоящите в задни позиции на групата, по-опитните – Станислав Ламбев и Христо Стефанов. Точно тогава групата от 6-7 човека постепенно започна да се разкъсва. Темпото се увеличи рязко в началото на 10та обиколка и тогава Йоло прекрати бягането си – така в спор за медалите останахме трима бегачи, като аз бях най-отзад и трудно поддържах скоростта на водачите. До средата на обиколката – 500м преди финала, все още бях в добри позиции, но постепенно и прогресивно изоставах. Христо Стефанов, националният рекордьор на България в маратон, избяга последния километър (обиколка) за 3:00мин и така спечели титлата на ДП Крос. Станислав Ламбев финишира втори с 3:02мин на последен километър, а аз трети с 3:07мин на тази финална обиколка. Крайните времена на 10км бяха както следва – Христо 33:16, Станислав 33:18, Иван 33:23. Не можах да се справя с толкова бързо темпо в края на бягането и все още се чудя дали ако не бяхме бягали по 3:15-3:10мин/км последните 2-3 обиколки, класирането нямаше да бъде друго? Може би трябваше да предприема такава атака влизайки в 8ми километър, но не ми стискаше… не чувствах мога ли да го направя. В края на краищата постигнах целта си и съм доволен. Резултати.

Пулсова графика от ДП Крос 2012 (Иван Сираков)

Днес (19.03) все още се чувствам уморен и имам болежки тук и там по краката, но времето навън е прекрасно и затова реших да направя техническа тренировка, която да бъде от полза не само за цялостната ми подготовка, а и за купа «Трите хълма» – WRE средна дистанция, която ще се проведе в неделя на съседния район. Начертах си о-коридор на картата около манастир Св.Троица и се поизтормозих на едва дългата 4 км тренировка за… 52мин! Видимостта е доста добра в това време на годината, но придвижването все така си беше доста трудно. Излязох няколко пъти от коридора и също така спирах доста, за да разчитам обектите и ситуацията, но беше хубава тренировка. През следващите дни ще се постарая да се възстановя добре, за да може да съм боеспособен за идния уикенд, когато освен тези два старта по ориентиране – спринт и средна, имам участие и в Студентския държавен крос, който ще се проведе на Света гора. Все още обаче това участие не е сигурно, защото по същото време имам и изпит в университета – надявам се, че ще успея да съчетая тези три важни неща за тази събота.
КАРТА: Коридор 19-03-2012

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *