ДП Средна 2013

През изминалия уикенд се проведе тазгодишното държавно първенство средна дистанция. След не особено добра организация на ДП Средна, всеобщо мнение, през последните две години, организаторите от Русе се бяха постарали и ни предоставиха един много добър продукт – състезание с хубав район, карти, финални арени, радио контроли, коментар и т.н. За мое съжаление направих голяма грешка в неделния финал и останах разочарован, а освен това – извън медалите.

След като избягахме Salomon Vitosha Trail Run през изминалия уикенд, заедно с Дизела останахме на лагер на Витоша, където тренирахме добре през цялата седмица. Кросове, отсечки, оптимални бягания, фартлек – всичко, с изключение на технически тренировки. Остана ми време да отида и на концерта на Бон Джови в София, който беше уникален. В петък следобед се прибрах към моя край, ходих на масаж и си преподредих багажа. На следващия ден пътувах към Русе, където се проведе Държавното първенство Средна дистанция – квалификация и финал.

През първия ден, когато се разпределяха стартовите позиции за финала, естествено, задачата ми беше да бягам прилично – без грешки, с резерв и да добия по-добра представа за типа район, който ни очаква на финала. Маршрут 4,8км с 220м сборно изкачване и 21КТ – не много голям район, предимно склон към р. Бели Лом с различни скални и каменни образования и по-различен и предизвикателен след видимата КТ. Стартирах добре и още на 3-та подминах стартиралия пред мен Владо Атанасов, който очевидно беше направил грешка там. Бях малко бавен излизайки от склона там, който беше гъст – безмислено гледах картата си, освен че не можех да проследя къде точно минавам, нямаше и значение, просто трябваше да се кача до равното. Малко след това пък ударих окото си и изгубих една от контактните си лещи, но за щастие от тази година постоянно ползвам еднодневни и вече винаги имам резервни в задния джоб по време на състезание. Спрях на пътя и поставих нова, за около 35-40 сек.

ДП Средна Квалификация, поставям си нова контактна леща

За 5-та КТ не бях достатъчно прецизен с компаса или пък трябваше просто да атакувам понора от по-близко и в крайна сметка направих грешка около 1 мин. След това бягах стабилно и на 13-та КТ срещнах отново Владо Атанасов, който ме е минал още на път за 4-та. Избягах следващите няколко точки не толкова концентриран и направих някои малки грешки по 10-15 сек. Минахме през видимата КТ и чух че изоставам около 1 мин от водача Кирил Николов. Видях какво ме очаква през следващите няколко отсечки и знаех, че няма да е лесно, но въпреки това изобщо не внимавах и направих две големи грешки – 30-40 сек за 19-та КТ и по-фатални 2 мин за 20-та КТ. На път към последна точка бях заедно с Марин Марков, с който често разтичваме, когато съм си в Горна Оряховица. Малко преди последна точка имаше викове и усетих как той тръгва да ме атакува 🙂 и реших, че няма да се дам. За щастие/нещастие не успях да вкарам чипа на последна точка веднага и така стартирахме наравно, но се напънах максимално и не се предадох по финалната отсечка :). Юпи йе. Проблемът беше, че загубих временното второ място и останах 3-ти. Така „резервния” ми план за неделния финал – стартиращия зад мен Дизел – се изпари.
КАРТА: ДП Средна Квалификация

ДП Средна Квалификация - КТ №74

В неделя времето беше много горещо и колкото повече напредваше деня, толкова по-жарко беше слънцето. Не отделих много време за загрявка, но се чувствах добре. ДП Средна финал беше дълга 6,0км с 300м сборно изкачване и 26КТ. Чувствах се добре – и физически, и бях спокоен за ориентирането си. Освен това бях настървен да се върна в тройката на тази дистанция, след като през 2009 г. и 2010 г. бях 2-ри, а през 2011 г. – 4-ти и по-назад през 2012 г. Естествено, на старта мислех само за мен и представянето си, не можех да мисля за резервен вариант – да бъда застигнат.

Подобно на предния ден стартирахме на открито било, но този път беше важно да знаеш къде точно влизаш в гората, защото 1-ва КТ този ден беше по склона, а не в дерето, както предния ден. Реших, че няма нужда да минавам през ръба на поляната и бягах направо – заковах я. 2-ра КТ не изглеждаше трудна – това, което разбрах от картата беше, че има редичка от откоси и камъни в равната част на билото. Тук обаче сбърках малко, защото явно не трябваше да съм чак толкова на равното, но за щастие имах опора в зеленото вдясно – след като леко подминах точката, спрях, върнах се и загубих около 15-20 сек. За 3-та КТ планът беше прост – посока, качвам се вляво от скалата и съм на точката. След като слязох на пътя обаче нямах никаква видимост към скалата, но предположих, че съм където трябва припознавайки зеленото, качих се и всичко беше по план. На тази отсечка правя сериозна разлика на останалите – може би защото съм намерил пролука през това зелено или защото не съм се поколебал, но имам 1:26 мин, а второто време е 1:42 мин на К. Карачоров. Бях малко несигурен и по-внимателен за 4-та КТ, а след това следваше прехвърляне с една бегова отсечка към друга част на склона и редица къси отсечки, на които се опитах да бягам по-бързо.

ДП Средна Квалификация - финал

10-та и 11-та бяха по-дълги отсечки в по-различен тип терен. Опитах се да бягам бързо в изкачването към 10-та, където трябваше да преодолеем около 10 хоризонтала, но тъй като бях леко несигурен в средата на отсечката, не се получи напълно. Следващите няколко отсечки не бяха проблем, а за 15-та, където отново трябваше да преодолеем близо 10 хоризонтала, натисках и спечелих още 15 сек пред втория сплит, на Дизела. Имах късмета да разпозная дънера от далеч и да натисна нагоре. До тук нещата вървяха близко до перфектното – от 15 отсечки, имах 9 първи времена и водех с 1:21 мин пред втория Кирил Николов. Бях допуснал само 15 сек грешка за 2-ра КТ и две несигурности за 3-та и 10-та. Дотук обаче с хубавите неща.

16-та КТ се оказа камъкът, който обърна каруцата ми – допуснах огромна грешка от 5:30 мин. Планът ми трябваше да бъде по-прост, а именно – да бягам по компас, леко вдясно от правата и да вляза по склона през дерето, където да бягам към жълтото и съм там. Уви, аз реших, че ще бягам по поляната, ще вляза отгоре и всичко ще е наред. Бях несигурен бягайки в бялата гора, която беше доста рядка и се опитах да припозная билото и дерето, направих така наречената паралелна грешка, и същевременно не отчетох колко по-далеч бягам. След като вече бях на склона и търсех жълтото, попадах на много полянки и скоро разбрах, че така няма да успея, но продължих още малко с надежда. В крайна сметка, след като видях и Ивайло Иванов и Константин Василев да бягат към 18-та, обърнах посоката и тръгнах назад към дерето преди (след) 16-та КТ. След като стигнах там, срещнах Дизела и Иво, с които продължих към 17-та. Опитах се да бъда по-настъпателен и бягах отпред или по собствен вариант за повечето точки след това, но направих малки грешки тук и там, включително една по-голяма (45 сек) за 23-та КТ, където бях зад Дизел. Финиширах 12 сек пред Дизела и 22 сек пред Иво, това беше всичко, което успях да спечеля в края, заради по-голямата грешка на 23-та. Дупчейки последна точка не успях да разбера как точно са лентите на финалния коридор, защото имаше една по земята и докато вляза в коридора загубих ценни секунди. На последна КТ бях с 3 сек пред Владо Атанасов, а на финала изоставах с цели 5!

В крайна сметка останах 5-ти, но за мен това нямаше голямо значение – на 16-та точка бях провалил едно много добро бягане и дали бях 4-ти, 6-ти или 9-ти беше все едно. Бях разочарован. Победител стана Кирил Николов, следван от Иво Каменаров и Станимир Беломъжев.
КАРТА: ДП Средна Финал

Веднага след награждаването заминахме обратно към Витоша, където лагерът ни продължава. Приятни, а често и тежки тренировки ще ни вкарат в правилните релси за след месец и половина, когато ни очакват най-важните стартове за годината – Световното първенство във Финландия. В края на седмицата ще пътувам за Елена и Шумен, където ще се проведат специалните контролни за националния отбор по ориентиране за 2013 г. Спринт и 18-километрова дълга дистанция ще разпределят местата в повечето национални гарнитури. Надявам се, че тялото ми ще издържи на цялото това натоварване и ще имам сили за Държавното първенство по Планинско бягане, което ще се проведе във вторник – от Боровец до връх Ястребец (мъже: 11,8км с 1140м изкачване и 100м спускане).

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *