По всичко личеше, че събота (24.03) ще бъде много натоварен и интересен ден – имах изпит, както и две състезания, но по-напрегнатото беше, че изпита беше от 10ч, а старта на Държавния студентски крос в 11ч на Света Гора – следобед пък беше състезанието по ориентиране – „С карта из Търновград”. Имах голямо желание да участвам на всичко, както и нямах желание да пропусна изпита..

Още сутринта като се обличах, за да тръгна за Търново си подготвих всички неща за кроса, дори обух клина си и нещата за бягане под официалното облекло, за да мога да съм в готовност за старт. След като началото на изпита, очаквано, закъсня, то в 10:50 бях принуден да спра да се напъвам над листа и да се изстрелям към Света гора. Пътувайки започнах смяната на облеклото:) и след като пристигнах на хълма, паркирах 80м от старта, които пробягах като „загрявка” :). Да, наистина това ми беше загрявката, след което застанах на старта с всички останали и пистолета гръмна.

Мъжете студенти, както обикновенно на Държавен студентски крос имахме 6км – обиколката на Света гора е 1км и не е особено бърза. Първият километър беше сравнително поносим – 3:41 за мен, като бях 1-2 сек зад водачите на 7-8 позиция – давах го по-спокойно, за да се вработя. Преминавайки през финала, обаче, основният ми конкурент направи рязка атака и докато предприема действия бях изостанал 20-30м и се наложи да избягам втория километър за 3:15. Третият беше по-умерен – 3:25, като лека полека настигах водача, колега в университета и шампион от есенното ДСП по Крос – Стоян Владков. Четвърти километър избягах 3:28, а на 5тия бях плътно до него – в края на обиколката, точно след стръмното изкачване направих моята атака, с която откъснах Стоян на достатъчно разстояние, за да избягам необезпокояван последния км и да спечеля комфортно, с 10сек, победата на пролетния Държавен студентски шампионат по Крос. Така при мъжете Великотърновския университет зае 1во и 2ро място в лицето на мен и Стоян Владков, трети се нареди Шенол Шемшидинов от ШУ. С добро бягане Генчо Димитров гарантира абсолютното ни 1во място в отборното класиране. Жените на ВТУ също бяха на много високо ниво, както и есента, и заеха първите три места, естествено и отборната победа. Така Великотърновския университет защити титлите си от есенния шампионат по един доста категоричен начин. Аз лично останах много доволен от това, че се справих с напрежението и съумях да издържа до края – а бягането си беше доста силно.

След кратка почивка за обяд и малко релакс дойде време и за втория старт за деня – Спринта за купа „С карта из Търновград” 2012. Финалът на състезанието беше в новия парк на кв.Картала, а стартът до Американския колеж. Всички маршрути се развиваха в много интересния за ориентиране квартал „Варуша” и преминавайки през гористата местност над старата болница, финиширахме с „обиколка” на Картала. Това предполагаше, още в предварителната информация, че ще бъде доста тежко, заради сборното изкачване. Загравка и старт – фокусирах се върху състезанието и нещата се получиха – малко грешен вариант за 3та и малка грешка за 13та, където по погрешка влязох в маслинено зелено, което на картата беше очертано некоректно с масивна ограда, а на района – не беше. Бях доволен от доброто бягане, а победата беше хубава гарнитура към него. Борбата за победа щеше да бъде люта, ако Кирил Николов-Дизела не беше пропуснал точка. Пробягах маршрута за 16:58, а втори и трети се класираха съответно Апостол Атанасов с 18:20 и Николай Димитров с 19:37.
КАРТА: С карта из Търновград

На другия ден беше и WRE-средната дистанция за купа „Трите хълма”, на тежък и техничен район още по предварителни данни. Очакваше се гъста гора, много камъни и скали и доста изкачване – това и получихме. Организаторите бяха разположили финала на най-високата точка от района, както и старта, който беше близко – така всички маршрути имаха доста спускане в първата част от състезанието и по-тежка втора част, в която изкачването преобладаваше. Доста лош старт от моя страна, с грешен микровариант за 1ва точка, където загубих около 30секунди и впоследствие груба грешка за 2ра точка – 1:10. Там бях почти застигнат от стартиращия 2минути след мен – Николай Димитров. Събрах се и „натиснах педала до дупка”, за да мога да прекъсна визуалния контакт:). В последствие за 5та точка направих малка грешка, влизайки по-рано в гъстото – бях на косъм да направя груба грешка, защото мисля, че имаше дере, което не видях на картата и бях леко озадачен. Спасих положението с 20сек загуба и продължих напред. Малко неразбиране на картата за 9та ми коства 15-20секунди, а за 10та също бях много бавен и объркан – имаше мнооого камъни, което ми коства още секунди. Последната осезаема грешка беше за 15та точка – около 10секунди. Като цяло стабилно бягане, но много слабо начало, което ме дръпна назад, но не и в класирането. Победител стана Кирил Николов с 36:34, аз останах 2ри с 39:04, трети и днес се нареди Николай Димитров с 41:36.
КАРТА: Трите хълма WRE

Categories:

Tags:

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Archives