На 7-ми април се проведе пролетния държавен студентски шампионат по крос във Велико Търново. Както и миналата година аз успях да спечеля това бягане и да взема поредна титла от студентски шампионати.

С ректора на ВТУ проф. Пламен Легкоступ

Мъжкото трасе беше 6 км и се бягаше по еднокилометровата обиколка на хълм Света гора. Конкуренцията, както подобава, беше на ниво – с национални състезатели от лека атлетика, ориентиране и триатлон, както и други силни бегачи. Стартирахме равномерно, без изцепки и спокойно темпо. Преминахме първи километър около 3:38 мин, след което темпото се повиши и преминахме втора обиколка за 3:29 мин. Бавно, но сигурно тълпата намаляваше, докато след още няколко километра под 3:30 мин/км останахме само трима – Иво Каменаров, аз и Йордан Кралев. Иво водеше стабилно темпо и изглеждаше добре, но при влизането ни в предпоследната 5-та обиколка аз реших да изляза напред и да атакувам. Успях да се откъсна и малко по малко да избягам напред. Преминах 5-ти километър за 3:20 мин. С последна обиколка от 3:25 мин успях да финиширам с преднина от 15 секунди пред Иво Каменаров и 24 секунди пред Данчо Кралев. Така прибавих още една титла в актива на Великотърновския университет с общо време 20:48 мин.

По време на ДСП по Крос 2013, пролет

Няколко дни по-късно заминах за Борланге, Швеция, където съм в момента. Ще тренирам тук до Тиомила (04-05 май) заедно с новия ми скандинавски отбор Стора Туна. За всеки от уикендите до тогава има планирани участия в различни стартове. В началото това бяха шведския шампионат на ултра дълга дистанция и спринт, но поради ново правило няма да взема участие в тях. И така първия уикенд бях с част от отбора край Стокхолм, където бягахме нощно в петък, две тренировки в събота – една, от които за Тиомила и в неделя завършихме мини-лагера със средна дистанция. През същото време две от титлите на ултра дългата дойдоха в нашия отбор – при жените Тове Александерсон победи убедително, а при младежите Емил Свенск със силен финал надви останалите.

За мен състезанията бяха интересни, тежки, разочароващи – от всичко по малко. Нощното беше много предизвикателно, но имах късмета да се възползвам от Петер Оберг и да го следвам в гората. Беше трудно когато снегът беше в повечко, но на чистото наваксвах. Сам не мога да поддържам тази скорост, но с човек пред мен се справих. На следващия ден и двете тренировки бяха добре, направих някои малки грешки, но като цяло контролирах нещата, не така се чувствах обаче по време на средната дистанция в неделя. Там, тъй като беше 5км, бях прекалено прибързан и наблягах на бързото бягане, вместо на доброто ориентиране. Исках добър резултат и забравих, че трябва да гледам накъде бягам. Направих доста грешки и бях разочарован.

В понеделник сутрин ходих на техническа тренировка на подобен район за Silva League следващата седмица, която пък е подобна и на дългата от Световното. Проблемът беше, че имаше прекалено много сняг и не се насладих особено на ориентирането, скъсих част от маршрута. Вечерта се присъединих към силовата тренировка на Стора Туна в залата, където натоварих всяка една част от тялото си… и все още съм погълнат от мускулна треска :).

Вторник имах възможността да бягам тренировка за спринт във Фалун, част от организираните тренировки на Dala Sports Academy – за нещастие паднах и си счупих компаса отивайки към 4-та КТ, след като станах и видях какво се е случило, резонно направих грешка. Успях да се концентрирам отново за втората част на маршрута, но въпреки това направих малки грешки тук и там. Вечерта пък беше и традиционната за вторник тренировка на клуба – интервали съчетани с приятна вечеря в клубната къща. Над 30 човека се включиха в бягането, а дори повече за хапването. Бягахме 12 по 2 мин през 1 мин почивка. Трасето беше равно, трева, но на места беше мокро. Получи се качествена тренировка и в края бях доста изцеден. Gps-файлът ми е онлайн.

Днес организираната тренировка от DSA беше две средни дистанции с няколко километра „транспортиране” между тях. За първи път (освен спринта предния ден) гората беше чиста, без сняг и удоволствието беше пълно. В първата част от тренировката бях по-свеж и имах сили да бягам по-бързо, но втората – бях леко уморен, затова беше време за почивка.

Следващите дни ще отдъхна и в петък заминаваме за Гьотеборг, където ще тренираме и ще участваме в Шведския шампионат по Спринт, съответно в съпътстващото го състезание за нас чужденците. Утре вечер пък пристига и Иво Каменаров, с който ще бъдем съквартиранти:).

Може да видите карти в архива ми ivansirakov.com/maps .

Categories:

Tags:

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Archives